Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

05. 10. 2020. 07:23 >> 07:23

PEROVIĆ TVRDI

Nije bilo zloupotrebe resursa u kampanji

Nijedan slučaj zloupotrebe državnih resursa u izbornoj kampanji nije evidentiran, kaže u intervjuu za Pobjedu Jelena Perović, direktorka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

 

Ona kaže da je pokrenuto više od 20 prekršajnih postupaka, ali među njima nije bilo zloupotrebe državnih resursa u predizbornoj kampanji.

"Svi organi su poštovali zakonsku proceduru i do sada nije primijećena zloupotreba javnih resursa. Ipak, još traje pregledanje svih dokumenata i krajem oktobra imaćemo konačne rezultate", kazala je Perović.

Komentarišući to što je dio NVO sektora ukazao na zloupotrebu javnih resursa u partijske svrhe, te da su iz posmatračke misije OEBS-a ocijenili da je "vladajuća partija imala prednost u kampanji zbog korišćenja državnih resursa", Perović je kazala da "ne možemo pričati o zloupotrebi javnih resursa ako Vlada nešto radi u svom mandatu".

"Vlada u toku mandata od četiri godine obavlja poslove iz svoje nadležnosti. Koji dio tih poslova će raditi i kada, to je na Vladi. Hoće li to raditi u prvom dijelu mandata ili drugom, i to prezentovati pred izbore, to je na njima. Sa aspekta ASK-a, ne možemo govoriti o zloupotrebi javnih resursa", rekla je Perović.

Na pitanje koja su bila najčešća kršenja zakona tokom izborne kampanje, Perović kaže da ASK još kontroliše dokumenta koja su dostavljena.

"Izuzetno je važna transparentnost koja je ostvarena. Sva dokumenta koja su obveznici zakona morali da dostave, to su i učinili. Više od 98 odsto zakonskih odredbi je ispoštovano od svih obveznika, i političkih subjekata i medija. Najviše pritužbi od starta izbornog procesa odnosilo se na primjenu zakonske odredbe vezane za cjenovnike – pružalac medijskih usluga cjenovnik mora da dostavi u roku od deset dana od raspisivanja izbora. ASK je primijetila da je samo 13 medija dostavilo cjenovnike, što je zbog pandemije kovid-19 bio mali broj, pa je ASK na osnovu Zakona o upravnom postupku dozvolila produženje tog roka još tri dana. Svi koji su dostavili nakon tog trećeg dana cjenovnike, procesuirani su i pokrenuti su prekršajni postupci protiv njih", rekla je Perović.

Politički subjekti su imali zakonski rok do 29. septembra da dostave izvještaje o troškovima u kampanji. Pet subjekata nije dostavilo izvještaje u roku.

"To su koalicija 'Narod pobjeđuje - Tivat', Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija – Andrijevica, Socijalistička narodna partija – Gusinje, Koalicija za budućnost Kotora i koalicija 'Albanci zajedno'. Agencija ima sedam dana da provjeri izvještaje i do utorka ćemo imati sve informacije", istakla je Perović.

Navodi da je protiv DPS-a pokrenut prekršajni postupak zbog nedozvoljenih donacija: "To se moglo desiti bilo kom političkom subjektu. To treba spriječiti tako što će se izmijeniti zakon da prekršajno odgovara onaj ko je prekršio zakon".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније