Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 10. 2020. 19:52 >> 07:53
11

VUJOVIĆ

Vremenom će isplivati razlike u novoj vladi

Prepucavanja unutar nove većine, sada povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, predstavljaju taktiziranje u susret formiranja nove Vlade, s namjerom da svi politički subjekti sačuvaju biračko tijelo, smatra analitičar Zlatko Vujović. Vjeruje da će ipak Vlada biti formirana, iako sumnja da će biti i stabilna, prvenstveno jer će, kaže, vremenom isplivavati sve razlike među njenim konstituentima.

 

Različiti stavovi koji se ovih dana mogu čuti iz redova nove većine, a u vezi sa postupanjem kada je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, za analitičara Zlatka Vujovića predstavljaju prepucavanja u funkciji formiranja nove Vlade.

Na drugoj strani, stavovi o tome ko u ime SPC-a treba sa državom Crnom Gorom da potpiše temeljni ugovor, ukazuje na evidentan sukob između sjedišta SPC-a u Beogradu, odnosno patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

“Ono na čemu su insistirali lideri DF-a, da to može potpisati isključivo patrijarh Irinej, koliko zvuči logično i racionalno, toliko su više usmjereni ka tome da oslabe poziciju Amfilohija, koji je, kako smo mogli čuti od Medojevića predstavnik SPC-a u CG, koja je učestvovala na izborima i koja ima jednog poslanika na listi, gospodina Krivokapića, koji će biti i budući premijer”, kaže Vujović.

Očigledno je, napominje, da i SPC, kao jedan od nezvaničnih aktera izborne koalicije koju predvodi DF, želi dio svog kolača. I to, razumljivo, utiče na odnose, ne samo te koalicije već i one koja će vladati Crnom Gorom u narednom periodu. 

“To je na neki način slabljenje pregovaračkih pozicija. Iako ja moram da priznam da mi je prilično logičan zahtjev DF-a da to treba da potpiše patrijarh Irinej, jer SPC u CG, ona koju predstavlja Amfilohije, je samo dio SPC-a u Srbiji," kaže Vujović.

A kada je riječ o pozicioniranju drugih subjekata nove većine u vezi sa ovim zakonom, Vujović smatra da svi moraju da vode računa o svom biračkom tijelu. A biračko tijelo građanskog pokreta URA , bez obzira što su imali dobar rezultat na Cetinju, kaže, ne podržava poteze koje spc sprovodi u crnoj gori.

“Mislim da je to više taktiziranje, pokušavanje da se neko preigra, da prije svega građani, odnosno birači tih pojedinačnih partija ne budu razočarani nekim potezima koji će se povući," istakao je Vujović.

I bilo bi, smatra Vujović, logično, da se samo izmijene članovi zakona koji su bili sporni za SPC. Ali, Vujović podsjeća da je to zapravo bila i posljednja ponuda DPS-a SPC-u. I sve to nameće pitanje.

“Zašto je SPC učestvovala na izborima, zašto su bili dio jedne koalicije, a sad su spremni da prihvate onona šta nisu bili spremni prije izbora”, kaže Vujović.

No, bez obzira na sva neslaganja, Vujović smatra da će nova većina formirati Vladu.

“Iz prostog razloga što bi teret neuspjeha bio pretežak za bilo kojeg aktera, koji bi se na neki način, makar od biračkog tijela ocijenjen bio kao neko ko je opropastio formiranje vlasti i da je kriv za propast kompletnog projekta buduće Vlade," istakao je on.

Koliko će ta Vlada biti održiva i dugovječna, drugo je pitanje, smatra Vujović. Jer će, zaključuje, sve razlike koje će se potisnuti zbog formiranja Vlade, vremenom izaći na vidjelo, te njen rad prilično otežavati.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније