Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 10. 2020. 22:30 >> 22:32

DARMANOVIĆ

Z. Balkan i EU potvrdili solidarnost i jedinstvo

U vrijeme sveukupnih izazova, Zapadni Balkan i EU izgradili neraskidive veze, pri čemu su potvrdili solidarnost, jedinstvo i altruizam, kao vrijednosti koje podjednako dijele članice EU i države kandidati, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Daranović na video konferenciji sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i šefovima diplomatija Zapadnog Balkana.

U fokusu sastanka, kako je saopšteno iz MVP-a, bio je ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, čije usvajanje se očekuje 6. oktobra, kao i projekti koje su države regiona kandidovale kao prioritetne za finansijsku podršku EU.

Evropski komesar Varhelji istakao je značaj projekata iz oblasti energetike, zaštite životne sredine, digitalizacije, socijalne politike, ocjenjujući da će plan doprinijeti razvoju ekonomije, konkurentnosti i veće zainteresovanosti investitora EU za Zapadni Balkan.

Tokom izlaganja, Darmanović je kazao da su u vrijeme sveukupnih izazova, Zapadni Balkan i EU izgradili neraskidive veze, pri čemu su potvrdili solidarnost, jedinstvo i altruizam, kao vrijednosti koje podjednako dijele članice EU i države kandidati. 

"Usvajanjem ekonomskog i investicionog plana, pružiće se novi podsticaj regionu za saniranje negativnih posljedica pandemije. Podrška EU će ojačati ekonomski razvoj i konkurentnost ekonomija Zapadnog Balkana", kazao je on i dodao da bi plan trebalo da se zasniva na Agendi povezivanja, kroz sve njene dimenzije, uključujući energetsku bezbjednost, mlade, društveni napredak i zaštitu životne sredine. 

Šef crnogorske diplomatije je rekao da je naša država prepoznala značaj daljih ulaganja u putnu i željezničku infrastrukturu, životnu sredinu i energiju, što predstavlja ne samo pokretač daljeg razvoja u Crnoj Gori, već i priliku za promovisanje regionalne saradnje i poboljšanje međusobnih veza.

Sastanku su, osim ministra Darmanovića, prisustvovali i potpredsjednik Vlade za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, šefovi diplomatija Albanije Gent Cakaj i Bosne i Hercegovine Bisera Turković, pomoćnik ministra vanjskih poslova Kosova Muhamet Brajshori i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније