Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 10. 2020. 11:09   >>  11:13 1

SNP

Zašto država troši na zakup poslovnih prostora?

Pored službenih automobila čiji se broj povećao za 852 u posljednjih četiri godine, veliki problem za građane Crne Gore predstavlja i to što ne znamo šta se dešava sa imovinom u vlasništvu države i zašto brojne institucije često plaćaju stotine hiljada eura za zakup privatnih poslovnih prostora, kazali su iz Socijalističke narodne partije Crne Gore.

Iz SNP-a ističu da je krajnje neprimjereno što Crna Gora ni deset godina nakon donošenja Zakona o državnoj imovini nema uspostavljen jedinstveni sistem evidencije državne imovine, niti zakonom predviđeni registar nepokretnosti.

Samatraju da je to problem velikih razmjera, a tome, kako su kazali, svjedoči podatak da je "za zakup objekata i poslovnog prostora Uprava za imovinu 2018. godine potrošila čak 4,7 miliona eura, dok je javnosti i dalje nepoznato koliko je nekretnina u vlasništvu države, te koliki su budžetski prihodi od njihovog iznajmljivanja ili prodaje".

"Primjera radi, Uprava za nekretnine je za potrebe Uprave policije u prethodnom periodu kupila 200 kvadrata poslovnog prostora u šoping centru Siti mol, u ekskluzivnom dijelu Podgorice. Prosto je nevjerovatno da na cijeloj teritoriji Glavnog grada nema adekvatnog prostora u državnom vlasništvu koji bi odgovarao potrebama ovog resora, čime bi se izbjeglo plaćanje ogromnog novca za iznajmljivanje prostora u luksuznom tržnom centru. Ovo je posebno značajno kada se zna da u Podgorici postoji veliki broj zapuštenih poslovnih prostora u vlasništvu države i Glavnog grada", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Crnu Goru prošle godine potresla i afera "Stanovi".

"Ona je pokazala da je od 2009. do 2018. godine, prema procjeni NVO sektora i medija, za dodjelu stanova ili stambenih kredita 'zaslužnim' funkcionerima vlasti utrošeno skoro 14 miliona eura. Pritom, potrebno je napomenuti da su neki od njih imali priliku da stambeno pitanje rješavaju i po nekoliko puta. Uprkos protivljenju javnosti, pa čak i zvaničnika EU koji su jasno saopštili da ovo nije u skladu sa praksama evropskih država, premijer Marković je poručio da vlast neće odustati od tog, po njegovom mišljenju, dobrog običaja. Podsjetimo samo da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, tokom deset godina mandata, dodijelio oko 600 stanova koji su bili u državnom ili opštinskom vlasništvu", kazali su iz SNP-a.

Građanima je, kažu, još svježa upornost sada već bivše vlasti da oduzme imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske i svih problema koje je, u vezi s tim, prouzrokovao Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"SNP CG smatra da, nakon regulisanja ovog pitanja, dužnu pažnju treba posvetiti načinu raspolaganja državnom imovinom, odnosno registrovanju i preciznom evidentiranju svih kapaciteta u državnom vlasništvu, kako bi se zaustavila dalja nedopustiva praksa arčenja novca građana", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније