Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 09. 2020. 12:43 >> 12:43
18

NIKOLIĆ PORUČIO

Dačić napada CG, jer se nada ministarskom mjestu

Pojedinci iz srpskog državnog vrha, pomognuti medijima koje kontrolišu, koriste svaku priliku da u Crnoj Gori stvaraju ili dižu tenzije, kako bi se pod izgovorom navodne ugroženosti Srba u Crnoj Gori, bavili našom državom tretirajući je isključivo kao unutrašnje političko pitanje Srbije, ocijenio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.



"Zlurada retorika šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji u najnovijoj izjavi, po ko zna koji put, pokušava Crnogorce da predstavi kao Srbe koji su se odrekli svog identiteta, govori o tome da je u toku velika borba za ministarske fotelje u budućoj srpskoj vladi, i da je jedan od glavnih kriterijuma, ko grđe udari po Crnoj Gori i Crnogorcima", rekao je Nikolić.

Kako drugačije, kaže Nikolić, protumačiti Dačićevu sugestiju novoj parlamentarnoj većini u Crnoj Gori, da je, kako reče, napokon kucnuo čas da se aktuelizuje pitanje dvojnog državljanstva, što je ništa drugo do novi pokušaj revitalizacije propale ideje Vojislava Koštunice iz vremena referenduma o nezavisnosti, da se jednom broju građana Srbije, zahvaljujući dodijeljenom crnogorskom državljanstvu, omogući da svoje biračko pravo, ostvaruju i u Crnoj Gori.

"Kad je o dvojnom državljanstvu riječ, Srbija i sad to radi tajno, tako da oni koji imaju državljanstvo i Crne Gore i Srbije, neće moći biti poslanici ako se ne odreknu državljanstva Srbije. Tako Dačić zamišlja put ka normalizaciji odnosa između Beograda i Podgorice, za čije je narušavanje, kako kaže, ključni krivac antisrpska politika bivše vlasti u Crnoj Gori. Računajući da oni kojima se obraća kratko pamte, namjerno zaboravlja da je on taj koji je početkom godine tražio da se “nepodobnim” Crnogorcima u Srbiji, zaprijeti protjerivanjem i oduzimanjem srpskog državljanstva. U zaborav su pale i izjave Patrijarha Irineja za kojeg su Crnogorci “isto što i Šumadinci i Vojvođani”, ili ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je javno pogazio Ustav Republike Srbije, kada je u rasističkom maniru saopštio kako se trudi “da u njegovom resoru ne bude Crnogoraca", rekao je Nikolić.

Umjesto da, kako navodi Nikolić, prvi čovjek diplomatije, države koja igra važnu ulogu u stabilnosti regiona, makar i kurtoazno izrazi žaljenje zbog neprimjerenih izjava na račun Crne Gore i Crnogoraca, te da mu to posluži kao platforma za normalizaciju odnosa između dvije države, Dačićevo javljanje je između ostalog, i u funkciji otpočinjanja kampanje za predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, gdje je cilj pretvoriti Crnogorce u manjinu u sopstvenoj državi, i udariti temelje srpskoj Crnoj Gori.

"Kad još uvijek aktuelni šef srpske diplomatije kaže da mu je smiješna izjava Predsjednika Crne Gore, da će se država, ukoliko bude napadnuta, braniti svim sredstvima, ako treba i u šumi, onda je to, uprkos insistiranju srpskih zvaničnika na teoriji o nepostojanju crnogorske nacije i navodno istom (srpskom) korijenu obje, samo pokazatelj koliko je Dačiću dalek i nerazumljiv mentalitet Crnogoraca", istakao je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније