Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

29. 09. 2020. 20:14   >>  23:17 43

MEDOJEVIĆ

Miješanje crkve u politiku nije dobro za državu

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević saopštio je, u emisiji "Intervju" na TVCG, da su sastanci sa Krivokapićem još ranije dogovoreni i da je on već na prvom sastanku rekao ono što je relevantno, da Krivokapić ima podršku pet poslanika PzP-a. On je istakao da je crkva odigrala ogromnu ulogu, ali i pozvao crkvene velikodostojnike da se sada ne miješaju u politiku.

On je istakao da se radi o konsultacijama, te da se nije razgovaralo o onome što građane najviše interesuje.

"To je uglavnom bila konsultacija koja je mandataru trebala," kazao je Medojević. 

Medojević kaže da je to dobar način i jedini da se vlada što prije formira.

"Između nas i Krivokapića skoro da nema nikakvih nejasnih pitanja," naveo je Medojević.

"Ova vlada je prva posttotalitarna vlada, koja je jedna jedina u istoriji i ima vrlo važan istorijski zadatak da se sprovedu reforme, i to moramo da uradimo brzo, efikasno, temeljno," naveo je on.

Činjenica je da je režim izgubio na izborima, niko sa strane se nije miješao i nije pomagao našu koaliciju, istakao je on.

"Građani mogu da budu dodatno ponosni jer niko nije učestvovao sa strane u rušenju ove vlasti. Brojevi su egzaktni, izbori nijesu bili demokratski, ali izražena volja građana je jasna," istakao je on.

Crkva da se vrati svojoj ulozi

On kaže da je veza Krivokapića sa crkvom razumljiva, ali u ovom trenutku je važno da se crkva vrati svojoj ulozi.

"Izuzetno cijenim SPC, vjernik sam, pravoslavac i dao sam maksimalni doprinos da se crkva zaštiti. Mislim da je to što je crkva uradila pomoglo opoziciji da dođe na vlast, ali sada je vrijeme da se velikodostojnici vrate u crkvu", istakao je on. 

On je rekao da je PzP protiv toga da crkva bude upletena u politiku.

"Zato nisam ni išao pod Ostrog, jer smatram da nije vrijeme da se tamo sastavlja vlada", istakao je on.

Kaže da uvijek kad je crkva ulazila u politiku, u posljednjih 30 godina to se nije dobro završilo.

"Ono što je crkva dobro radila to su litije, ali sada mislim da je najbolje da se sveštenici vrate u crkve i manastire jer će nam trebati jaka duhovna energija," naveo je on. 

Upitan šta ako se crkva ipak ne vrati, kaže da neće biti nikakvih sukoba, dodajući da svako treba da radi svoj posao.

"Političarima neka ostave da formiraju vladu. Ja imam obavezu da ne prevarim birače i da ih ne izdam, i da se držim programa koji sam im obećao uoči izbora, zato crkva mora da se vrati u svoje okvire. Veliko poštovanje za našu crkvu, odradila je istorijski posao," naveo je on.

Za visoke pozicije DF ima međunarodnu podršku

Međunarodna zajednica nema ništa protiv da lideri DF-a budu na visokim pozicijama u vladi, istakao je on, dodajući da je sve ostalo običan spin.

"Svi kandidati za vladu lobiraju i preko medija, da bi dobili nešto što im pripada", naveo je on.

On kaže da se od osnivanja zalagao da CG bude dio kolektivnih sistema bezbjednosti, samo da se to izglasa na referendumu.

Ističe da je realna politička priča da mandatar Krivokapić dođe u PzP i da mu oni kažu kako vide pozicije.

"Mi imamo već pripremljena svoja učešća u vladi, koja ne podrazumijevaju samo resore," naveo je on.

"Ja sam se bavio pitanjima demokratske tranzicije, privatizacijama, lustracijom, kriminalom, ali realna politička priča je ona koju ćemo voditi sa mandatarom", kazao je Medojević.

Niti će crkva, niti će koncern Vijesti formirati vladu

On je istakao da neće biti revanšizma, ali hoće kažnjavanja onih koji su kršili zakon.

"Mi to ne možemo da uradimo bez podrške međunarodne zajednice i upravo u okviru NATO-a, uspostavili smo komunikacije. Mi ako budemo u vladi šverc cigareta će da se zaustavi", naveo je Medojević. 

On kaže da možda to ne odgovara nekim ljudima koji pokušavaju da utiču na formiranje vlade kao što je koncern Vijesti.

"Oni su formirali Pozitivnu i URU, možda njima smeta što ćemo mi da se uhvatimo u koštac s kriminalom. Koncen oko Vijesti nije samo medijski, to je tajkunski. Imam dokaze za njihovu političku namjeru da eliminišu nas trojicu iz Vlade i sa bitnih pozicija. Oni žele da preuzmu sistem kontrole bezbjednosti. Vlasnici Vijesti su osnovali Pozitivnu koja je završila u zagrljaju Đukanovića, ostaci Pozitivne su formirali GP URA. Poštujem Abazovića, to je mladi kolega koji se pozicionira na sceni, ali opasan je koncern koji je formirao URU. Možda Vijesti žele da preuzmu sistem bezbjednosti da bi nastavili šverc", naveo je on.

On kaže da kao što je neprihvatljivo miješanje crkve u formiranje vlade, tako su i protiv miješanja krupnog kapitala.

"Ja koncen Vijesti optužujem politički, koristim njihove pisane riječi, znam ih vrlo dobro. Njima možda odgovara da se nastavi šverc, da se ne postavljaju pitanja odakle im milioni u poslovanju sa braćom Đukanović. I sada, što mi je najčudnije,  to sve u saradnji sa crkvom," istakao je Medojević.

On kaže da se vlada formira dogovorom i konsenzusom, a ne ucjenama, političkim reketiranjem, i ultimatumima, kao što rade vlasnici Vijesti Miško Perović i Željko Ivanović.

"Ne mislim na Abazović, on se ne pita nego Perović i Ivanović, i mi to nećemo dozvoliti. Oni žele da kadriraju i da odrede ko će iz DF-a da bude u vladi. Djelovi crkve i Vijesti su napravile novi centralni komitet. Mislim da treba da se dogovorimo i da ne formiraju vladu sveštena lica i tajkuni", istakao je on.

PzP neće rušiti vladu

On je naveo da vladu neće rušiti, ali da neće ni ćutati kada vide da nešto nije dobro. 

"Ako Krivokapića neko izmanipuliše, pa on kaže da nema mjesta za PzP u vladi, mi ćemo podržati manjinsku vladu, nećemo je rušiti", naveo je on.

On je podsjetio da su još ranije rekli da će podržati svaku vladu bez DPS-a, te da će tako i biti.

"Borićemo se da uđemo u vladu. Uzećemo, ako nam se dozvoli, resore za koje imamo najbolje ljude. Ako nam se to ne dozvoli mi ćemo se boriti i u Parlamentu uvijek biti protiv rješenja koja su štetna po državu," rekao je Medojević.

On je istakao da je fokus svih političkih partija u ovom trenutku su reforme.

"Država CG treba da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom i to zbog interesa građana. CG je nezavisna ali mora da se mijenja i to je zadatak nove vlade. Dok se ja budem bavio politikom svim silama ćemo se suprotstaviti bilo kome ko bude želio na bilo koji način da se suprotstavi nezavisnosti CG," naveo je on.

O Sporazumu

Nijedna ambasada, nijedne zapadne države nije uticala na pisanje sporazuma, niti će na formiranje vlade, istakao je on.

"Mi smo političari mi moramo da radimo na svom dignitetu. Mi smo vlast, mi treba da uspostavljamo dobre odnose sa zemljama, a ne da trčimo u ambasade da ih opterećujemo," naveo je on.

On kaže da moraju da prave kompromise, jer niko nema većinsku vlast.

"Sva pitanja oko kojih članovi nove vlade nemaju isti stav moraju se dogovarati konsenzusom. Duh ucjenjivanja nije dobar", ponovio je Medojević.

Dvojno državljanstvo DA, ali ne i pravo galsa

 PzP se zalaže da CG ima vrlo liberalan zakon o dvojnom državljanstvu.

"Treba da se ima dvojno državljanstvo, ali ne i pravo glasa. Samo državljani koji žive u CG treba da imaju pravo glasa. Zašto ljudima koji su rođeni u CG, zašto im ne dati pasoš," naveo je on.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније