Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

29. 09. 2020. 07:18 >> 07:19
15

ZEKOVIĆ

Poruke koje nas udaljavaju od politike pomirenja

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković poručio je da dio pobjednika sa avgustovskih parlamentarnih izbora, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, treba da pokaže više umjerenosti i opreznosti u odnosu na relativizovanje antifašističkih tekovina i rehabilitacije poraženih vojnih snaga.

Kandidat za mandatara crnogorske vlade i lider najjače koalicije nove crnogorske vlasti Zdravko Krivokapić saopštio je ranije da Crna Gora više ne bi trebalo da slavi 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, već 23. i 24. septembar, aludirajući na konstituisanje novog saziva Skupštine u kojem trojna koalicija ima većinu.

“Antifašistička borba nije zasnovana, kako se sve češće ponavlja, na „bratoubistvu, bratomržnji i bogoubistvu“. Proglašavanje konstituisanja novih saziva državnog parlamenta i Skupštine opštine Budva pobjedom „većom“ od 9. maja, kada slavimo Dan Evrope i pobjedu na fašizmom, predstavlja opasnu poruku koja nas udaljava od nacionalne politike pomirenja. Razbuktali „oganj vjere“ umjesto u pravcu revizije prošlosti i poništavanja istorijskih činjenica treba učiniti konstruktivnim i inkluzivnim”, poručio je Zeković, za Pobjedu.

On podsjeća da se „posljednjih dana, posebno od klirika i politički eksponiranih vjernika Srpske pravoslavne crkve, intenziviraju u javnom prostoru pitanja i teme suočavanja s prošlošću i Drugog svjetskog rata“.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je, dodao je on, iniciralo obrazovanje posebne radne grupe koja bi, u početnoj fazi, razmotrila sve mogućnosti i paralelna iskustva (Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Srbije i drugih), u odnosu na pitanja prikrivenih masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata.

“Suština je da kao društvo izbjegnemo revizionistički narativ. Važno je da se ne dogodi manipulacija, odnosno politička, ideološka i vjerska (zlo)upotreba mrtvih zbog čega je neophodno osigurati objektivan pristup koji će ponuditi zbirku mogućih promišljanja, rješenja i iskustava”, istakao je Zeković.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније