Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

27. 09. 2020. 07:32 >> 07:32
25

BOŽOVIĆ

Novu vladu da ne sastavljaju ambasade

Građani Crne Gore su izborima pokazali kakvu skupštinu i vladu žele, i samo njima i njihovim političkim izabranim predstavnicima pripada to neotuđivo i suvereno pravo da je kreiraju i biraju, saopštio je ambasador Republike Srbije (RS) u Crnoj Gori Vladimir Božović.

On je za Dan rekao da novu vladu Crne Gore neće i ne treba da bira nijedna ambasada.

"Nijedna strana ambasada u Crnoj Gori to pravo nema, a poznavajući i visoko cijeneći i poštujući uvaženi diplomatski kor i moje drage kolege ambasadore ni ambiciju da to čini. Za one koji to ne razumiju i drugačije predstavljaju, retorički postavljam pitanje zašto onda i ambasada Srbije, na čijem sam čelu, to pravo takođe ne bi imala, predstavljajući Republiku Srbiju kao najveću regionalnu državu Zapadnog Balkana i imajući u vidu 30 procenata građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi", naglasio je Božović.

Po njegovom mišljenju, kada bi to tako bilo i moglo, isto pravo ne bi odricao ni kolegama ambasadorima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, i to shodno procentima njihovih sunarodnika koji žive u Crnoj Gori.

"Ali poštujući multietnički i multikonfesionalni karakter suverene i nezavisne države Crne Gore, naša uloga kao diplomata je definisana Bečkom konvencijom i najboljim prijateljskim namjerama, prvenstveno naših bilateralnih odnosa i interesa. Zato još jednom u ovom važnom i istorijskom trenutku naglašavam i ponavljam da novu vladu Crne Gore neće i ne treba birati ni ambasada Njemačke, SAD, Srbije, EU, Rusije ili bilo koje druge strane države već je to isključivo i ekskluzivno pravo Crne Gore i njenih institucija i građana u skladu sa najvišim demokratskim evropskim i svjetskim standardima i normama", saopštio je Božović.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније