Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 09. 2020. 22:05   >>  22:04 3

DARMANOVIĆ

Međunarodna zajednica da odgovori izazovima

Jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Darmanović je učestvovao na sastanku Alijanse za multilateralizam, koji je zbog globalne pandemije COVID-19 održan u online formatu.

U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori međunarodne zajednice na globalne izazove u domenu zdravstva, klimatskih promjena, sajber prostora i rodne ravnopravnosti, naročito u kontekstu odgovora na posljedice pandemije COVID 19.

Istakavši da savremeni međunarodni odnosi prolaze kroz jedan od najturbulentnijih perioda u modernoj istoriji, Darmanović je ukazao na potrebu za konzistentnim odgovorom međunarodne zajednice na izazove kojima svjedočimo, kao i na neophodnost očuvanja međunarodnog poretka. On je ovom prilikom podsjetio da jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta.

U tom kontekstu, kako je saopšteno iz ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je kazao da je trenutno ključni prioritet obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za COVID-19, koji će biti jednak za sve. Na toj liniji, pozdravio je aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora.

Govoreći o klimatskim promjenama, šef crnogorske diplomatije je naglasio da se moraju uložiti dodatni napori u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog klimatskog ugovora i Agende 2030. Na sastanku Alijanse za multilateralizam bilo je riječi i o sajber bezbjednosti. Ministar Darmanović je, u tom kontekstu, naglasio važnost adekvatne edukacije, kao i otvorenog i sigurnog sajber prostora koji u uslovima globalne pandemije predstavlja osnov za neometano funkcionisanje svih institucija.

Darmanović je zaključio da je u izazovnim vremenima pred nama jedina opcija intenziviranje saradnje i jačanje solidarnosti i povjerenja koji predstavljaju osnove multilateralizma.

Alijansa za multilateralizam, koji su pokrenuli francuski i nemački ministri vanjskih poslova 2. aprila 2019. godine, neformalni je savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam zasnovan na poštovanju međunarodnog prava jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, te da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo bliskom saradnjom.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније