Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 09. 2020. 16:55   >>  16:52

BEČIĆ - POPA

"CG predvodnica procesa integracije"

Evropska unija (EU) prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracije, značajni dio posla je već obavljen i zbog toga imate veliku odgovornost kao model drugim zemljama u regionu, rekla je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popa.

Kako navode, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić primio je danas šeficu Delegacije EU.

Bečić je poželio dobrodošlicu u Crnu Goru novoj šefici Delegacije Evropske unije i izrazio zadovoljstvo što je upravo sa njom njegov prvi susret nakon preuzimanja funkcije predsjednika crnogorskog Parlamenta.

On je zahvalio na podršci koju je Evropska unija do sada pružila Crnoj Gori u procesu reformi i demokratizacije, čime je potvrdila da je Zapadni Balkan i dalje u fokusu Evropske unije. Posebno je naglasio da je prepoznato da je pomoć koju je Evropska unija pružila u borbi protiv epidemije COVID 19 daleko veća u odnosu na druge međunarodne organizacije.

"Imajući u vidu složenu socio-ekonomsku i epidemiološku situaciju veoma je značajno da se što brže i efikasnije konstituiše nova Vlada. Značajno je što su moj izbor podržale manjinske partije i nadam se da će ući u novi sastav Vlade. Naš zajednički cilj je jačanje građanske države", kazao je predsjednik Skupštine.

On je ponovio da Sporazum koji su potpisali predstavnici koalicija nove parlamentarne većine potvrđuje da će nova vlast biti procrnogorska, proevropska, prozapadna, prograđanska i pomiriteljska. Napomenuo je da će jačati saradnju u okviru NATO-a i ubrzati proces evropske integracije, koji ujedinjuje crnogorsko društvo.

Predsjednik je naglasio da će Skupština Crne Gore i u narednom periodu ostati otvorena za projektnu saradnju, naročito na polju nadzorne i kontrolne uloge, transparentnosti i efikasnosti.

Govoreći o poglavljima 23 i 24 istakao je da stagnacija u integracijama nije opcija, da novi model pregovaranja daje vjetar u leđa onima koji su efikasni u sprovođenju reformi i da je pobjeda u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije jedina garancija uspješne i stabilne Crne Gore.

Bečić je zaključio da budućnost Crne Gore i Zapadnog Balkana vidi kao dio Evropske unije i da ovaj put za cijeli Region nema alternativu.

Šefica Delegacije Evropske unije Popa je istakla da se raduje korisnoj i efikasnoj saradnji sa predsjednikom i novim sazivom Skupštine kako bi zajedno brže vodili Crnu Goru ka članstvu u Evropskoj uniji. Govoreći o posljedicama izazvanim epidemijom koronavirusa naglasila je da Evropska unija ima operativne mehanizme za podršku Crnoj Gori.

Popa je najavila da će Evropska komisija 6. oktobra objaviti dva važna dokumenta-Izvještaj o proširenju za 2020. godinu i Plan investicija Evropske unije.

"Evropska unija prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracije, značajni dio posla je već obavljen i zbog toga imate veliku odgovornost kao model drugim zemljama u regionu. Pitanje integracija država Zapadnog Balkana i dalje je na stolu i evropska perspektiva je nešto što shvatamo vrlo ozbiljno", naglasila je Popa.

Šefica delegacije Evropske unije čestitala je gospodinu Bečiću na izboru za predsjednika crnogorskog Parlamenta i izrazila zadovoljstvo zbog mirne tranzicije vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније