Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Beta ]

25. 09. 2020. 11:47   >>  14:53 45

ĐUKANOVIĆ

"SPC instrument srpskog nacionalizma"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu, o čemu svjedoče i zbivanja u Crnoj Gori.

“Više je nego očito da je SPC bila ne samo neprimjereno uključena u izbore, nego je bila i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put je to samo radila otvoreno", rekao je Đukanović u intervjuu koji objavljuje zagrebački "Jutarnji list".

Naveo je da je nakon izbora jedan od glasnogovornika SPC kazao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili.

"Međutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nijesu složili pa su pokazali koga se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić", dodao je Đukanović.

Prema Đukanovićevim riječima, to je realnost s kojom se mora suočiti, kako bi se "sačuvala Crna Gora kao građanska i sekularna država s demokratijom i evropskim vrijednostima”.

"Crna Gora je najstabilnije društvo na Zapadnom Balkanu. Vjerujem da možemo izdržati i ovaj eksperiment u koji je zemlja sada ušla. Poslije 30 godina mijenja se vlast, a opozicija koja nikada do sada nije bila vlast mora se učiti tom poslu. A vlast se nakon 30 godina mora učiti opozicionom djelovanju", rekao je.

"Poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država", kazao je Đukanović.

Dodao je da se na proteklim parlamentarnim izborima nije odlučivalo o državi, jer je o tome odlučeno prije 14 godina.

"Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regije smatra da pod promjenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vjekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost", poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ne može se isključiti mogućnost da velikosrpski interesi "nijesu do kraja dosanjani".

"Nijesam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene nacije pa su oni koji njeguju velikosrpske aspiracije mogli povjerovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije", rekao je Đukanović.

Ocijenio je da nema nikakve dileme da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori.

"Nedavno, prije izbora razgovarao sam s predsjednikom Srbije i ukazao mu na to, ali odgovor je bio zaogrnut plaštom zabrinutosti za ugrožena prava srpske manjine u susjednim državama. Imao sam utisak da je Vučić nešto poduzeo prema medijima pa je agresija utihnula za jednu oktavu. Ali, pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolisati”, rekao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније