Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 09. 2020. 18:37 >> 18:50
1

OD AMBASADORKE UK

Đukanović primio akreditivna pisma

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Karen Luiz Medoks.

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadorke i uz dobrodošlicu im poželio uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju daljeg unaprjeđenja sveukupnih odnosa.

Ambasadorke je informisao o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu nedavno održanih parlamentarnih izbora uz ocjenu da je crnogorsko društvo potvrdilo dostignuti nivo demokratske zrelosti i odgovornosti. On je naglasio da je pred Crnom Gorom živ društveni i politički period prilagođavanja na nove okolnosti, uvjeren da će ta nova realnost uvažiti sve tekovine i rezultate savremene Crne Gore i odgovoriti očekivanju demokratske domaće i međunarodne javnosti.

 

Demokratska zrelost koju je Crna Gora pokazala na izborima građena je godinama unazad kroz brojne uspješno savladavane izazove, podsjetio je Đukanović i naglasio da je uprkos ozbiljnim iskušenjima pred evropskom demokratijom, optimista da ćemo uspjeti da zaštitimo evropsku demokratiju i politički život od antievropske destrukcije.

Predsjednik je podsjetio na dugu tradiciju diplomatskih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio uvjerenje da će tokom mandata ambasadorke Medoks saradnja biti dodatno unaprijeđena. Posebno je iskazao zahvalnost za izuzetan doprinos UK regionu ZB i razvoju Crne Gore u prethodnom periodu, kroz rad Ambasade i Britanskog savjeta i podršku za obezbjeđivanje članstva Crne Gore u NATO.

Uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i vladavine prava, Predsjednik je uvjeren da postoji prostor i potreba za daljim snaženjem odnosa dvije zemlje na ekonomskom planu i kroz politički dijalog. U tom kontekstu je izrazio uvjerenje da će uskoro biti formulisan Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, što će biti dobar okvir saradnje nakon Bregzita. On je naglasio da Crna Gora sa punim uvažavanjem prati taj proces, koji neće promijeniti aktivnu ulogu i prisustvo UK u regionu. Na toj liniji je iskazao očekivanje da će UK, kao i do sada, podržati razvoj Crne Gore kao evropskog društva i promotera evropskih vrijednosti na ZB u cilju jasnije i doglednije budućnosti Regiona u EU.
 
Ambasadorka UK je zahvalila na toploj dobrodošlici uz ocjenu da dvije zemlje dijele puno zajedničkih ciljeva koje ostvaruju kroz veoma snažno i srdačno partnerstvo. Ona je potvrdila interes za skoro zaključenje Sporazuma o trgovinskoj saradnji, što je na liniji njenih prioriteta povećanja trgovinske razmjene i investicija tokom diplomatskog mandata. Posebno je naglasila značaj povezivanja i podrške Crnoj Gori u razvoju sektora nauke, inovacija, novih tehnologija i čiste energije.

 

Medoks je zahvalila Crnoj Gori na posvećenom partnerstvu u oblasti odbrane i NATO savezu, i na strateškom i operativnom nivou, ističući da će britanska Ambasada nastaviti da podstiče novu vladu i dalje na takvu posvećenost.

 

Najavila je nastavak saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, hibridnih i sajber opasnosti. Ambasadorka je čestitala Vladi na organizovanju mirnog i profesionalnog izbornog procesa, impresionirana demokratskim procesom koji je nastavljen i nakon izbornog dana, uz ocjenu da se može očekivati dobar nivo uzajamne kontrole između nove vladajuće većine i opozicije i puno izazova u kreiranju politika.
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније