Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pobjeda

19. 09. 2020. 18:53   >>  18:53 11

VUJOVIĆ OCIJENIO

"Uticaj SPC biće presudan na novu vladu"

Politički analitičar i izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da će uticaj SPC na novu crnogorsku vladu biti presudan. Govoreći o odnosima nove vlade sa Srbijom, Vujović ocjenjuje da će zvanični Beograd kontrolisati buduću crnogorsku vladu.

"Crkva smatra da je ona dobila izbore i da treba da da mandatara, u konkretnom slučaju riječ je o gospodinu Krivokapiću. Ona će praktično da kontroliše vladu. Imaće i svoje zahtjeve – prije svega uvođenju vjeronauke u škole. SPC pokreću inicijativu da se na vrhu Lovćena obnovi kapela koju je kralj Aleksandar podigao u čast rođenja svoga sina Petra Drugog na mjestu gdje je nekada bila djelomično porušena Njegoševa kapela, a poslije je izgrađen mauzolej… Cilj SPC je stvaranje države u kojoj će pravoslavlje biti ključni element identiteta", kazao je Vujović za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje da li će Crna Gora zadržati prozapadni kurs, Vujović kaže da vjeruje da Dritan Abazović duboko vjeruje da je to moguće i da će on to uraditi.

"Vjerujem takođe da njegova stanka Ujedinjena reformska akcija (URA) ima izuzetno mnogo poštenih profesionalaca i aktivista i da oni žele promjenu i otklon od brojnih korupcionaških afera. Međutim, jedno su želje, a drugo je realna politika. Nerealno je očekivati da politička partija, koja ima svega 5 procenata podrške, može da bude snažan korektivni faktor politika drugih koalicionih partnera koji gotovo da nemaju ništa zajedničko sa njom… Ne vjerujem da će se koalicioni partneri gospodina Abazovića odreći svojih programa. Mislim da će oni u početku poštovati koalicioni dogovor, ali to će biti kratkotrajno, onoliko koliko je potrebno da Demokratski front i srpske crkvene strukture uđu u vlast i da preuzmu kontrolu", ocijenio je Vujović.

Na pitanje o stavu nove većine o statusu Kosova, Vujović kaže da će se oni subjekti koji su se zalagali za povlačenje priznanja Kosova i dalje za to zalagati.

"Oni se nisu odrekli te politike. Oni su samo rekli da su spremni da na određeno vrijeme ne otvaraju to pitanje, što znači da će ga otvoriti onoga trenutka kad budu sigurni da će vlada, u kojoj će Demokratski front imati većinu, preživjeti takvu odluku. Da li bi u tom slučaju Abazović srušio vladu? Možda će on do kraja ostati pri tome. Ali znate kako, kad dođete u neke strukture, onda pravite i kompromise", zaključio je Vujović.

Vujović, na pitanje o odnosu nove vlasti sa Beogradom, kaže da će zvanični Beograd kontrolisati vladu Crne Gore.

"Mislim da će odnosi biti onakvi kao što je već citirani gospodin Medojević rekao da Crna Gora ne smije da napravi nijedan potez koji nije u skladu sa interesima Srbije. To je više nego jasno. Kao što vjerujem da gospodin Vučić kontroliše SPC tako vjerujem i da će SPC kontrolisati novu vladu. Logično je onda zaključiti da će zvanični Beograd kontrolisati vladu Crne Gore", naveo je Vujović.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније