Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 09. 2020. 13:04   >>  13:17 3

DPS

"Očekujemo oštre reakcije na pokušaj gušenja medijskih sloboda"

Učestali napadi na novinare i slobodu mišljenja, koji dolaze od strane predstavnika nove parlamentarne većine, zabrinjavajuće su pojave koje nagovještavaju retrogradne društvene procese u Crnoj Gori, saopštila je Demokratska partija socijalista.

"Brutalno targetiranje novinara Javnog servisa, javno najavljivanje političke smjene uređivačkog tima ove medijske kuće, podnošenje krivične prijave zbog analitičkog teksta, pozivanje na gašenje novina i portala i mnoge slične akcije svjedoče o osvetničkom žaru i revanšizmu buduće vlasti koja je očigledno kao svoj prvi cilj postavila gušenje medijskih sloboda i uvođenje verbalnog delikta", poručuju iz DPS-a.

Kako kažu, takvu praksu ne poznaju razvijene demokratije i zato vjeruju da će u budućnosti, reakcije predstavnika EU i inostranih ambasada na poziv na linč novinara, koji dolazi iz stranaka koje su se deklarativno obavezale da postupaju po evropskim i demokratskim standardima, biti snažnije i adekvatnije.

"Bar onoliko snažne, kakve su upućivane aktuelnoj vlasti, na svaku žalbu koja je dolazila iz opozicionih medija ali i onih koji su otvoreno podrivali ustavno uređenje Crne Gore, pod zaštitnim plaštom “medijskih sloboda”, poručuju iz DPS-a.

Smatraju da je država dostigla respektabilan nivo medijskih sloboda za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, da su svi mediji slobodno radili, pa i oni sa uređivačkom politikom potpuno suprotnom od stavova državne politike.

U procesu evropskih integracija, inostrani partneri često su, kako kažu u DPS-u, ukazivali na potrebu snaženja medijskih sloboda.

"Zato vjerujemo da neće “ispod radara” proći svi najnoviji primjeri brutalnog odnosa novih vlasti prema medijskim poslenicima i njihovom pravu da rade u skladu sa standardima profesionalnog novinarstva. Takođe, očekujemo od nevladinog sektora da neselektivnim odnosom prema očiglednom pokušaju disciplinovanja medija od strane buduće vlasti, prije svega URA i DF, opravda svoj naziv i osudi sve pokušaje napada na novinare i njihovo pravo na rad. U suprotnom njihovo ćutanje može se tumačiti kao znak političke podobnosti, potrebnog uslova za pozicije u novoj “ekspertskoj” vlasti", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније