Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 09. 2020. 12:57   >>  13:02 14

MEDOJEVIĆ

Potrebna demontaža sistema i radikalne reforme

Prva poruka nove vlasti mora biti demontaža totalitarnog sistema i radikalne reforme, poručio je predsjednik Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević.

 

Poruka “nema revanšizma” je veoma opasna jer može biti parola za skrivanje opasnih dilova između starih struktura moći i predstavnika nove vlasti koji neće dirati postojeće sjeme moći i uticaja, smatra Medojević.

Na ispitu je, kako navodi, politička elita, tj. parlamentarne stranke koje su dobile mandat građana za promjene i demontažu "bolesnog Đukanovićevog režima".

"Ako budemo donosili odluke u interesu građana i države i vodili računa o ispunjenju naših predizbornih obećanja biračima, lako će se formirati Vlada koja odgovara samo građanima, a ne tajkunima, predstavnicima globalne duboke države i tzv. “zdravom jezgru” DPS", naglasio je Medojević.

On je istakao da tajkuni još imaju moć, te da su opasni i spremni da kontrolišu transfer moći ka građanima.

"Sada se traže slabe karike u novoj vlasti koje će se proglasiti “razumnim” i koji će osporavati, usporavati i sprečavati radikalne političke i institucionalne reforme i demontažu pobjedičnog sistema. Zato je poruka “nema revanšizma” veoma opasna jer može biti parola za skrivanje opasnih dilova između starih struktura moći i predstavnika nove vlasti koji neće dirati postojeće sjeme moći i uticaja", smatra Medojević.

Prva poruka nove vlastI, naglašava u saopštenju, mora biti demontaža totalitarnog sistema i radikalne reforme.

To, kako ističe, ne znači komunističke likvidacije i lažna montirana suđenja, nacionalizacije privatne svojine i progon nekomunista, 1945, Goli Otok 1948, DPS sigurni glas.

"Ne. Odlučno odbacujemo komunističke metode progona i obračuna sa neistomišljenicima. Oni su tako otimali moć od naroda od 1945. i prenosili je u partiju, a kasnije u mafiju i na kraju sva moć je skoncentrisana u rukama jednog čovjeka. Koji je još uvijek predsjednik Crne Gore. Ugledamo se na najbolje lekcije iz uspješnih tranzicija bivših komunističkih zemalja - Češke, Poljske, Estonije, Slovenije, Litvanije, Istočne Njemačke, a želimo da izbjegnemo fatalne greške losih tranzicia- Rusije, Rumunije, Bugarske, Srbije," naglasio je lider PzP-a.

Prema njegovim riječima, ako se nova vlast bude pravila da se radi samo o pukoj smjeni vlasti, bez demontaže sistema, Đukanović će lagano nastaviti da povlači konce iz sjenke i pravi razne dilove sa novom vlašću.

"Posebno ako znamo da iz nekih od stranaka iz nove vlasti stoje medijski, finansijski i građevinski tajkuni koji su i do sada vrlo uspješno sarađivali sa režimom i pravili milione," istakao je Medojević.

On je poručio da zastupa program PzP-a i DF-a i traži radikalni raskid sa prethodnim režimom, demontažu mehanizama totalitarne vlasti i temeljne reforme.

"Zato smetam. Ali to nije ništa novo. Borba PzP-a protiv tih centara moći traje od osnivanja 2006. Meta smo njihovih medijskih napada. Organizuju svoje botove i plaćaju razne mim stranice na Fejsbuku da nas blate i šire laži o nama. Vrbuju naše članove i od njih prave svoje poslušnike u njihovim privatnim političkim strankama", naveo je Medojević.

Poručuje da PzP nikad neće prevariti svoje birače.

"Podržaćemo svaku vladu bez DPS-a, ali nećemo odustati od svog programa reformi", zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније