Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 09. 2020. 12:25 >> 22:59
69

POTPISAN SPORAZUM

Neupitni simboli, nezavisno Kosovo i NATO

Nosioci tri liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić i “Crno na bijelo” Dritan Abazović potpisali su Sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da će nova vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti sprovesti sve reforme potrebne za članstvo Crne Gore u EU. Saopštili su da neće pokretati inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne i da neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Sporazum koji su potpisali juče, predstavili su danas na pres konferenciji. 

Saopštili su da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. 

“Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne”, piše u Sporazumu.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira na to imaju li parlamentarni status ili ne.

Stav o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti nijesu spominjali u Sporazumu, naveo je Krivokapić, dodajući da će donijeti Zakon koji će biti u skladu sa evropskim vrijednostima. 

"Ovaj sadašnji zakon ugrožava imovinu, i on se mora mijenjati, oko toga smo saglasni,” rekao je Krivokapić. 

Bečić je saopštio da Sporazum sam po sebi govori definitivno više od bio koje rečenice.

"Ovim smo pokazali odgovornost za istorijski trenutak u kojem se nalazimo. Ovaj Sporazum je i najbolji odgovor podmetanjima, i potvrda je da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, pomiriteljska, spremna da služi jedino građanima i državi. Nema promjene, već samo jačanja spoljnopolitičke moći puta Crne Gore. Da pobijedimo korupciju i sprovedemo reforme. Poštovaćemo Ustav Crne Gore i nema nikakvog govora o promjeni simbola," naveo je Bečić.

Cilj im je, kako ističu, jačanje građanske Crne Gore.

“Nemamo namjeru da se vraćamo u prošlost, već želimo da gledamo u budućnost. Pružamo ruku saradnje svim moralnim i stručnim ljudima, bez obzira na to koga su glasali”, naveo je Bečić.

Abazović je saopštio da su Sporazumom stavili tačku na sva pitanja koja su izazivala tenzije.

"Ovaj sporazum je preveden i na njemački i engleski, i buduća Vlada će imati podršku međunarodne zajednice. Buduća Vlada mora pod hitno da se posveti ekonomskom stanju u državi. Čekaju nas nagomilani problemi, veliki izazovi, prazna kasa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala," naveo je Abazovć, dodajući da su tako završili regionalni i međunarodni kontekst.

Bečić je, odgovarajući na novinarska pitanja, saopštio da je od današnjeg dana i ubuduće sve stvar zajedničkog dogovora koalicije.

Upitan da li će majkama sa troje Ili više djece vratiti naknade, saopštio je da će se o svakom pojedinačnom pitanju zajedno dogovarati. 

“Građani moraju da znaju da mi dolazimo na veliki minus, pa bi bilo neodgovorno da prije revizije, pravimo određene projekcije. Ja smatram da treba rješavati sve ono što Zakonom nekom pripada, i majke su diskriminisane. Kad vidimo šta smo zatekli, daćemo projekciju u kom trenutku i u kom roku ćemo to pitanje riješiti”, naveo je Bečić.

 TV prilog: Dijana Drašković, TVCG 

Пратите нас на

Коментари69

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније