Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

08. 09. 2020. 19:59   >>  20:18 7

DFC

U objavljivanju dezinformacija prednjače mediji iz Srbije

Iz Digatalnog forenzičkog centra ukazuju da su uoči patriotskog skupa u Podgorici, objavljene brojne lažne vijesti, koje su predviđale nerede, što je, kako ocjenjuju, moglo imati dalekosežne posljedice u i ovako podijeljenom društvu. U objavljivanju dezinformacija prednjače mediji iz Srbije, a slične poruke stigle su i iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

 

Nedavno organizovani patriotski skup, izazvao je ogromnu pažnju kako domaćih tako i regionalnih medija. Objave uoči skupa uglavnom su bile lažne, poručuju iz Digitalnog forenzičkog centra.

"Tako je samo tri dana uoči održavanja skupa beogradski tabloidi su objavili informaciju da se spremaju za dolazak Hrvatski huligani koji će izazivati incidente uglavnom po našim primorskim opštinama koristeći stare srpske ili crnogorske zastave da bi nakon th dogadjaja bili optuženi simpatizeri prosrpskih partija. Ono sto je zanimljivo svi mediji koji su prenijeli tu vijest pozvali su se na zagrebački nacionalist", kaže  Borislav Višnjić, Digitalni forenzički centar.

Slični narativi su plasirani i samo dan uoči skupa, a rekorder u lažnim objavama je portal Glas javnosti, tvrdi Višnjić. Taj beogradski tabloid je uoči skupa objavio da Podgoricom kruži Porše bosanskih registarskih oznaka, te da su u njemu osobe koje bi navodno izazivale nerede.

"Takođe, i partije, odnosno, tim Zdravka Krivokapića. Takodje zvanično su obavijestili na presuu u subotu da imaju saznanja da na trgu nezavisnosti može doći do krvoprolića. Kada je počeo sam skup takodje pojavile su se brojne dezinformacije i brojne paušalne procjene koliko je bilo prisutno ljudi na samom skupu", kaže Višnjić.

Jedna od vijesti bila je i da bi neki gradjani trebalo da dobiju po 100 eura, da izazovu haos i nerede na skupu u Podgorici. Nereda nije bilo, a u pitanju je, tvrdi Višnjić, nastavak ogromne dezinformacione kampanje sa kojom se Crna Gora suočava mjesecima unazad.

"Postoji taj kako ga mi nazivamo, trogugao lažnih vijesti. Gdje se meidji potpomažu jedni drugima.Imamo medije iy Crne Gore, imamo beogradske tabloide ali takodje i medije iz Rusije koji su jako zaintereseovane za objavlivanje informacija iz Crne Gore. Ono što je posebno opasno a sto bilježimo prethodnih dana to je da u ovako osjetljivoj situaciji u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi, gdje vidimo da su podjele zaista duboke posebno je opasno objavljivati ove informacije koje na naeki način pozivaju na icidente ili priželjkuju incidente sto je još gore", kaže Višnjić.

Upravo na tom fonu bila je informacija koju je Digitalni forenzički centar registrovao 4 dana uoči parlamentarnih izbora. Beogradski mediji su govorili o takozvanoj bager revoluciji, aludirajući na velike nemire u Crnoj Gori. Vijest su potkrijepili privatnim snimkom sa protesta rudara iz Nikšića, starim 5 godina. I je to je samo dio primjera izuzetno opasnih informacija koje su mogle imati dalekosežne posljedice po Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније