Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me ]

04. 09. 2020. 14:20   >>  14:42 27

LIDERI FRONTA

Treba nam šira podrška, moratorijum na podjele

Demokratski front (DF) sasvim je izvjesno podržaće svaku vladu u kojoj nema Demokratske partije socijalista (DPS), saopštio je lider PzP-a Nebojša Medojević. Iz DF-a su saopštili i da će staviti moratorijum na pitanja oko kojih bi moglo doći do podjela, uz poruku da je sada najvažnije raditi na ekonomskom ozdravljenju zemlje.

 

On je na današnjoj pres konferenciji saopštio da će prvi zadatak nove vlade biti demonataža totalitarnog sistema. Nova vlada, kaže, "mora da demontira jedan totalitarni režim, od čišćenja institucija, lustracije, dubokih radikalnih rezova".

"Mi znamo da naš narod očekuje pravdu. Svi su svjesni da su ekonomske prilike veoma složene. Čekaju naš teški momenti. Važno je da ova vlada nova bude transparentna, patriotska, poštena. Treba obezbijediti širu podršku za bolne rezove koji su neophodni", rekao je Medojević.

Istorijska odgovornost

Pred nama je, kaže Medojević, "veliki i težak zadatak i ta vlada treba da ima širu podršku".

"Ne samo u parlamentu, nego i u široj javnosti. Ovo je pred nama velika istorijska odgovornost", rekao je Medojević.

Nada se, kako je rekao, "da ćemo s ostatkom opozicije doći do konsenzusa o tipu i karakteru vlade".

"Rijetko se dešava da totalitarni režim padne na izborima bez incidenata", kazao je Medojević, posvećujući pobjedu, kako je rekao, svim njihovim saborcima "koji nijesu dočekali slobodu u Crnoj Gori".

Funkcioner DF-a Milan Knežević rekao je da je od izbora prošao peti dan, a Crna Gora je tu gdje jeste.

"Niti smo je odveli u srednji vijek, niti kod nekog kneza iz 11. vijeka, niti smo je vratili u teokratski odblik vladavine. Nije ugrožena njena nezavisnosti i njeni međunarodni standardi i odluke", rekao je Knežević.

Vladavina prava podjednaka za sve

On je pozvao sve predstavnike manjinskig stranaka da budu dio velike postizborne pobjedničke koalicije, kako bi odredili prioritete u spoljnoj i unutrašnjoj poltici.

"Da stavimo moratorijum na podjele i da se dogovorimo oko ekonomskog ozdravljenja", kazao je Knežević.

Lider Nove Andrija Mandić kazao je da ga raduje da DPS nema 40 mandata, nakon što je SDP saopštio da Milo Đukanović ne može da računa na njihova dva mandata.

"Vladavina prava biće podjednaka za sve u Crnoj Gori. Nikada se više neće desiti ono što kroz šta smo mi prošli", rekao je Mandić, navodeći da smjenjivost vlasti mora da bude normalan proces.

Potrebni najbolji i nahrabriji ljudi

"Mi želimo da gradimo demokratiju, a ona se može graditi samo dogovorom", istakao je Mandić.

Medojević kaže da su sada potrebni najbolji i najhrabriji ljudi: "Ne poznajem nekog ko bolje poznaje proces tranzicije od mene", poručio je on.

Sebi su zadali za cilj pomirenje ljudi i promjenu vlasti: "Dajte da se dogovorimo o prioritetima".

Reforme će, najavio je on, biti bolne, da je potrebna široka podrška: "Ja se zalažem za radikalne poteze, ukidanje ANB-a, zabranu rada DPS-a, otvaranje dosijea".

"Vlada mora biti patriotska, stručna, poštena. Mora odgovarati narodu. U krajnjem, ako do bilo kojeg dogovora dođe, podržaćemo vladu bez DPS-a. Neprihvatljivo nam je učešće bilo koga iz DPS-a", kazao je Medojević.

Govoreći o ekspertskoj vladi, Andrija Mandić je rekao da će ona imati podršku od DF-a.

"Mi smo dobili mandat da promijenimo Crnu Gori. Mi predlažemo da kroz dogovor, a ne kroz ucjene, dolazimo do vlade koja je zajednička i naša", rekao je Mandić.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније