Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 10. 2013. 17:30 >> 12:21

PODRŠKA TURSKE

Čiček: CG važna za stabilnost regiona

Crna Gora je jedna od najvažnijih zemalja za mir i stabilnost regiona i može da računa na podršku Turske na putu ulaska u Evropsku uniju i NATO, rekao je predsjednik turskog parlamenta, Đamil Čiček.

On je, nakon razgovora sa crnogorskim kolegom, Rankom Krivokapićem, rekao da su dvije države u prijateljskim odnosima, i podsjetio da je Turska među prvima priznala crnogorsku nezavisnost.

„Crna Gora je jedna od najvažnijih država za mir i stabilnost u regionu i Turska podržava njenu politiku evropskih i evroatlantskih integracija“, rekao je Čiček.

On je naveo da Turska želi da osnaži saradnju sa Crnom Gorom na svim poljima.

Krivokapić je rekao da četvrti susret na nivou predsjednika parlamenata dvije zemlje govori koliko su njihovi odnosi dobri.

„Turska podržava Crnu Goru na svim poljima, a treba imati u vidu da je to zemlja koja je vrlo važan član NATO saveza“, rekao je on.

Krivokapić je ocijenio da parlamenti dvije države uspostavljaju jaku osnovu za jačanje saradnje.

On se zahvalio predstavnicima Turske na podršci prilikom izbora na funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Upitan da li ima kompanija za koje su turski investitori zainteresovani, Čiček je rekao da postoji puno oblasti u kojima Crna Gora i Turska mogu da sarađuju, navodeći da su političari tu da naprave okvir kako bi se saradnja olakšala.

“Podržavamo sve investiture koje žele da ulažu u Crnu Goru i stalno objašnjavamo našim investitorima kako bi mogli to da urade. Bitno je da u skladu sa sporazuma koje treba potpisati u koji su već na snazi da se investitori zainteresuju za ulaganja”, kazao je on.

Čiček je naveo da Turska ima puno svojih državljana koji su porijeklom iz Crne Gore, a koji su investitori, i to je, kako smatra, takođe prilika da se ekonomski odnosi dvije zemlje razvijaju.

“Pored toga značajna olakšica je i što Turkiš Airlajns ima svakodnevne letove na relaciji Podgorica-Istanbul”, dodao je on.

Krivokapić je kazao da susreti najvećih državnih zvaničnika daju snažnu osnovu za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje.

“Pored Željezare, nadam se da će Turska uskoro otvoriti i predstavništvo svoje državne banke u Crnoj Gori. Biće to osnov za jak zamah investicija i njihovu sigurnost u Crnoj Gori”, ocijenio je on.

 

Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније