Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.

11. 08. 2020. 14:29   >>  15:23 4

PREMIJER

Vratićemo Budvi mjesto prijestonice turizma

Predsjednik Vlade Duško Marković i rukovodstvo Budve konstatovali su danas da je ta opština propustila u protekle četiri godine sve šanse za napredak i privlačenje stranih investicija, koje su iskoristile čak i opštine sa najmanjim prihodima i resursima. Marković je, međutim, istakao da će uz stratešku odluku nove lokalne vlasti da dugoročno konsoliduje javne finansije i uz podršku Vlade, kakvu su imale i iskoristile mnoge opštine, Budva ponovo zauzeti mjesto prijestonice crnogorskog turizma i generatora lokalne i nacionalne ekonomije.

 

Predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović, predsjednica Skupštine opštine Anđela Ivanović i potpredsjednici Opštine Petar Ivković i Vladimir Bulatović upoznali su predsjednika Vlade sa situacijom u opštini nakon promjene lokalne vlasti, izazovima s kojima se nova vlast suočila i sa planovima i vizijom prevladavanja izazovâ i daljeg razvoja.

„U Budvi nije bilo novih investicija u protekle četiri godine. A to znači da nije bilo novih radnih mjesta. Dovoljno je samo ovo da Vam kažem. Dakle, nije bilo vizije, pa nije bilo ni šanse“, kazao je na sastanku Divanović.

 

Rukovodstvo Budve je ocijenilo da pored naslijeđene blokade računa najveći izazov predstavlja veliki broj lica zaposlenih u lokalnoj upravi tokom mandata prethodne vlasti.

„Kada je prethodna koalicija preuzela vlast bilo je 324 zaposlenih, od kojih je 50 odmah uzelo otpremnine. Trebalo je sad da zateknemo 274 radnika. Prethodna vlast je zaposlila 177 od toga 131 na ugovore o djelu i privremeno-povremenim poslovima, a 46 na neodređeno. Prilikom tih zapošljavanja su skrivani ugovori o djelu i prikazivani su samo zaposleni preko rješenja“ – rečeno je na sastanku. Lokalno rukovodstvo Budve je upoznalo Premijera i sa odlukama da neposredno po preuzimanju dužnosti ukine ili smanji više taksi i ostalih davanja kao i da ograniči upotrebu službenih vozila. „Već u prvom mjesecu smo potrošili za tonu manje goriva nego što je bilo potrošeno u tom mjesecu prošle godine“, saopšteno je na sastanku.

Divanović je rekao premijeru da je strateška odluka nove koalicije izrada plana dugoročne konsolidacije finansija.

Marković je čestitao rukovodstvu Opštine Budva hrabrosti i dostojanstvu iskazanom u proteklom razdoblju i najavio podršku Vlade prevladavanju izazova.

„U vrijeme kada smo se širom Crne Gore solidarno i odgovorno borili za živote i zdravlje građana, porodicâ i nacije imali smo ovdje u Budvi suprotnu priliku – da se gaze država i pojedinac, kultura i dostojanstvo. Vidjeli smo vulgarizaciju politike i spuštanje svih standarda. Sa političkim protivnicima treba njegovati kulturu dijaloga, a ovdje smo tada gledali sa jedne strane sve suprotno i sve što ne treba. Vi ste izašli iz toga kao pobjednici, čestitam svima pojedinačno na ličnoj hrabrosti i dostojanstvu koje ste iskazali ne samo kao političari i profesionalci nego i kao građani. Zato ste vi za mene, bez namjere da glorifikujem, heroji ovog proljeća u Crnoj Gori“, saopštio je Marković.

Premijer je saopštio da Vlada daje podršku jednom hrabrom i odlučnom timu u njegovoj namjeri da ozdravi Budvu i prevlada naslijeđene izazove i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

„Pokazali ste do sada, i danas u svakoj riječi koju sam čuo, da vam je opšti interes – državni interes, interes građana Budve prioritet, pa da je onda sve ostalo. Zato imate punu podršku Vlade kako biste ponovo pokrenuli razvoj i vratili Budvu na mjesto prijestonice crnogorskog turizma i generatora lokalne i nacionalne ekonomije“, rekao je Marković.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Darko Radunović, v.d. sekretara Sekretarijata za privredu Budve Branislav Lakić, koordinatorka Sektetarijata za lokalnu samoupravu Snežana Kuč, v.d. direktorke Uprave lokalnih javnih prihoda Jelena Baštica, v.d. sekretara Sekretarijata za investicije Dragan Vukadinović i v.d. sekretarke Sekretarijata za društvene djelatnosti Tanja Kažanegra.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније