Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 08. 2020. 19:59   >>  10. 08. 2020. 06:11 2

VUJOVIĆ

Izborna kampanja tek što je počela, a već ulazi u finalnu fazu

Izborna kampanja u Crnoj Gori tek što je počela ulazi u filnalnu fazu. Zbog kovid 19 infekcije rad na terenu se očekuje da bude minimalan. Očekuje nas intezivna medijska kampanja i još intezivnija na društvenim mrežama, naročito fejzbuku. To za TVCG kaže Zlatko Vujović iz CEMI-a. Iskustvo Hrvatske kaže da u narednim danima političari treba da se pridržavaju svih propisanih mjera a mediji da na kršenja ukažu, kaže analitičar Krešimir Macan.

Crnogorsko društvo odbrojava dane do izbornog. Te dane je korona virus učinio takvim da budu drugačiji od svih prethodnih predizbornih. Zovu se ti dani i dalje kampanjom ali...

"Ona je prilagođena realnosti. Ne mogu vise da rade klasične kampanje od vrata do vrata, terenske kampanje, organizuju velika okupljanja", kazao je Zlatko Vujović iz CEMI-a.

To je ono čega nema slijedi ono čega će biti.

"Ostali su im tradicionalni i socijalni mediji. Tradicionalni da ulože u kampanju a to košta, tako da je za vjerovati da će kampanja biti kratka, u smislu medijskom, koliko para toliko muzike, a s druge strane, akcenat će biti na kampanju putem socijalnih medija", dodao je Vujović.

Da se na terenu dešava ono što se dešavalo i u drugim državama koje su u ovoj godini imale izbore kaže i iskustvo iz Hrvatske.

"Svima je za činiti dakle osnovno da se pridržavaju mjera. Dakle da se pridržavalo mjera, da skupova nije bilo, da kad ih je bilo da su bili manji, da se nije rukovalo družilo, jer dođe čovjek pruži ti ruku to je teško odbiti", kazao je analitičar Krešimir Macan.

Svih mjera u Hrvatskoj, u samom početku kampanje, rijetki su bili političari koji su se pridržavali a još rjeđi građani.

"Prvo se nijesu pridržavali ni jedni ni drugi iako je recimo premijer Plenković bio jedini koji se nije rukovao s nikim i on se baš dosljedno držao i tu je bitna uloga medija da se upozori da ako mi svaki dan prenosimo slike da se niko ne drži mjera zadnje dvije nedjelje svi su slali jednu poruku odgovornosti", dodao je Macan.

Usijale su se društvene mreže u izbornoj kampanji i kod susjeda usijanje se očekuje i kod nas. Ono što čeka kreatore reklamnih kampanja na fejzbuku ali i ne samo njih je nadzor. Obavljaće ga u saradnji sa Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme Cemi.

"Imamo pristup da pratimo razne profile da ih upoređujemo da vadimo statistiku da bi procijenili koliki je uticaj izmišljenih profila i dezinformacije koja je postala veoma široko korišćeno sredstvo diskreditacije protivnika", kazao je Vujović.

"Jedini negativni efekt je da se starija populacija boji i da će vam biti manja izlaznost zbog straha od bolesti", dodao je Macan.

I sve ovo su pretpostavke. Činjeica je da svjedočimo nikad kraćoj kampanji.


Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније