Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 10. 2013. 13:50   >>  13:53

ODGOVORNOST

Medojević: Možda ćemo opet o "Snimku"

Lider Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, snosi odgovornost što parlament nije utvrdio političku odgovornost za aktere afere Snimak, a to su i najnovija očekivanja Evropske unije, rekao je funkcioner Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

On je kazao da su iz Evroske komisije ranije zahtijevali da afera Snimak ima i politički i pravosudni epilog i podsjetio da se u Izvještaju EK konstatuje da je parlament usvojio tehnički izvještaj u vezi tog slučaja, bez pozivanja na političku odgovornost.

Medojević je agenciji Mina kazao  da je tokom parlamentarne istrage imao konsultacije sa Krivokapićem i da je na osnovu tih razgovara stekao utisak da je lider SDP-a spreman da zajedno sa opozicijom usvoji zaključke koji će jasno ustanoviti političku odgovornost za aktere afere Snimak.

Medojević je dodao da su iz Fronta tada predlagali da Demokratska partija socijalista razriješi funkcionere koji su učestvovali u toj aferi i da im zabrani obavljanje bilo koje javne funkcije na četiri godine.

"Tada sam stekao utisak da je Krivokapić spreman da to prihvati, ali je nakon pet dana predložio zaključke koji nijesu tražili utvrđivanje odgovornosti već opštu ocjenu da se mora sankcionisati zloupotreba državnih resursa bez lociranja ko to radi i to nam nije bilo prihvatljivo", rekao je Medojević.

On smatra da Krivokapić snosi političku odgovornost što parlament nije usvojio zaključke u skladu sa očekivanjima Evropske unije.

"Nijesmo naišli na podršku SDP-a i to je razlog zašto je Skupština usvojila samo tehnički izvještaj", rekao je Medojević.

On je kazao da su jasna očekivanja EK na osnovu Izvještaja o napretka da afera Snimak mora da ima politički epilog, ocjenjujući da će to biti veliki pritisak "prije svega na SDP".

"Možda parlament ponovo obnovi aktivnost koja bi trebalo da dovede do utvrđivanja političke odgovornosti DPS-a za zloupotrebe u izbornom procesu", rekao je Medojević.

On je kazao da su u Uniji nezadovoljni i pravosudnim epilogom afere Snimak.

"Ono što je Tužilaštvo radilo je izrugivanje osnovnim postulatima pravne države, Frontu ali i Evropskoj uniji", naveo je Medojević.

U Frontu će, kako je dodao, analizirati kakve će posljedice imati Izvještaj o napretku.

"Vidjećemo da li će vlast, prije svega SDP ozbiljno shvatiti Izvještaj", kazao je Medojević.

 

On je dodao da će u Frontu pratiti i posao Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, ocjenujući da su za sada rezultati tog tijela solidni.

"Nakon toga ćemo razmotriti situaciju, jer je stanje u državi kompleksno i zahtijeva ozbiljnu analizu i konsultacije unutar opozicije", rekao je Medojević.

On je saopštio da Front prema svim istraživanjima ima veću podršku građana od DPS-a.

"Sigurno da ćemo razmotriti afekte poruke iz Brisela i dešavanja u državi i preuzeti ozbiljne korake", kazao je Medojević.

On je ocijenio da bi bilo dobro da opozicija konačno zauzme jedinstven stav u vezi svojih poteza u narednom periodu.

"Vidjećemo da li treba tražiti ostavku Vlade, vanredne izbore, ili početi razgovore sa SDP-om i manjinskim strankama oko formiranja nove većine u parlamentu", rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, mora se razmišljati o političkim ozbiljnijim mjerama od bojkota parlamenta, jer to ne bio adekvatan odgovor na tešku situaciju u kojoj je država.

"Bojkot je jedna od tema o kojoj se razmišlja, ali smatram da treba tražiti snažniji odgovor na probleme države - ili pad Vlade ili formiranje tehničke Vlade sa dijelom vlasti, što bi ubrzalo evropske integracije i spriječilo bankrot države", rekao je Medojević.

On je kazao da aktuelna Vlada ne može riješiti aferu Snimak, niti riješiti problem organizovanog kriminala i korupcije.

"Takve akcije bi išle direktno protiv DPS-a i to nije realno očekivati", rekao je on.

Medojević je ocijenio da su najvažniji nalazi iz Izvještaja su zapažanja vezani za problem izbora, aferu Snimak i ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo.

On je naveo da se u svakom Izvještaju ponavlja ocjena da Crna Gora ne ostvaruje nikakav napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcija osim usvajanja Akcionih planova.

"To je već postao uobičajeni stav Evropske unije da u toj oblasti nema nikakvog napretka", smatra Medojević.

On je rekao da su osim tih problema u Komisiji zabrinuti zbog održivosti javnih finansija u Crnoj Gori.

"To su ključni elementi ovogodišnjeg Izvještaja koji ukazuju da je Crna Gora ušla u strukturan problem nedostatka političke volje vlasti DPS-a i SDP-a da sprovedu nužne reforme koje bi trebale da dovedu do stabilizacije demokratskog i pravnog poretka i ekonomije", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније