Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

05. 08. 2020. 17:52   >>  17:56 3

ĐUKANOVIĆ SA ORAVOM

CG društvo korak bliže evropskom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio šefu Delegacije EU u Podgorici, Aivu Oravu, na izuzetno dobroj saradnji sa crnogorskim institucijama i ličnom doprinosu napretku koji je Crna Gora ostvarila u procesu evropskih integracija. Đukanović je, u oproštajnoj posjeti Orava, iskazao uvjerenje da je crnogorsko društvo danas, nakon isteka njegovog mandata, korak bliže evropskom.

"U ovom periodu zaokružili smo važnu fazu otvaranja pregovaračkih poglavlja, i sada nam ostaje zadatak da počev od njemačkog predsjedavanja EU, uz snažan fokus na mjerilima u poglavljima 23 i 24, započnemo intenzivniji proces zatvaranja poglavlja", kazao je predsjednik Crne Gore.

On je zahvalio ambasadoru Oravu i za uložene napore u pospješivanju procesa učvršćivanja povjerenja između političkih i društvenih subjekata u Crnoj Gori, kao teškog naslijeđenog pitanja na kojem su zajedno radili.

Predsjednik je, kako je saopšteno iz Kabineta, iskazao posebnu zahvalnost za pomoć EU Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom Kovid-19.

Podrška za hitnu pomoć, osposobljavanje i dalji razvoj zdravstvenog sistema vrijedna 53 miliona eura, prevazilazi sve ostale donacije, naglasio je Đukanović, dodajući da najavljeni ekonomsko-investicioni program podrške EU Zapadnom Balkanu predstavlja ohrabrenje da ćemo uspjeti da uz tu pomoć stabilizujemo ekonomiju i obezbijedimo nastavak dinamičnog ekonomskog razvoja.

Orav je uz zahvalnost za prijem iskazao zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom sa predsjednikom, Vladom i  ostvarenim povjerenjem sa gotovo svim učesnicima u političkom životu Crne Gore.

Na toj liniji, kako se navodi, istakao je da će politički dijalog biti još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put integracije Crne Gore u EU.

On je čestitao Crnoj Gori na otvaranju svih pregovaračkih poglavlja, izražavajući nadu da će uskoro uslijediti dinamičan proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Uz ocjenu da odlazi iz Crne Gore u trenutku kada EU potvrđuje odlučnost politike proširenja, posebno je istakao značaj ispunjavanja obećanja o pomoći EU za region, visoko cijeneći reakciju Crne Gore na tu podršku.

Ambasador je poručio da će napredak u oblasti medijskih sloboda biti važno mjerilo u narednom Izvještaju o napretku na jesen.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније