Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pobjeda, Objavio: O.Z.

29. 07. 2020. 07:01 >> 20:25

DIK

Uputili nacrt preporuka za bezbjedne izbore

Državna izborna komisija (DIK) uputila je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) nacrt preporuka za bezbjedno održavanje izbora i očekuje da će NKT danas dati svoje mišljenje, kazao je za Pobjedu Aleksa Ivanović, predsjednik DIK-a.

Ivanović je rekao da će Komisija odmah, nakon što dobije mišljenje NKT-a, početi izradu konačnog epidemiološkog uputstva za bezbjedno održavanje izbora.

"Samo u nekim detaljima se razlikuje od prvobitne verzije, ali želimo da čujemo stav NKT-a", kazao je Ivanović, ne precizirajući koji su to detalji.

Dogovor da DIK donese obavezujuće epidemiološko uputstvo postignut je na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, kojoj su prisustvovali predstavnici NKT-a, DIK i NVO, a koja je održana 15. jula. Radna verzija pripremljena je na osnovu zajedničkog rada radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije korona virusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

Pravila predviđaju obaveznu dezinfekciju ruku prije ulaska na biračko mjesto i tokom procesa glasanja. Ukoliko birač odbije da dezinfikuje ruke, ne može mu se uskratiti biračko pravo, ali se nakon glasanja te osobe mora obaviti detaljno čišćenje prostora koji je ona koristila. Predviđeno je obavezno nošenje maske na biračkom mjestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta, ali i korišćenje sopstvene hemijske olovke za glasanje i potpisivanje liste.

Birači će, prije polaska na biračko mjesto, biti obavezni kod kuće da izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 °C trebalo bi telefonom da kontaktiraju svog izabranog doktora. Oni sa simptomima bolesti, kojima nije izrečena mjera samoizolacije ili karantina, mogu glasati, ali osim maske, moraju imati i rukavice. Birači koji su u samoizolaciji glasaće pod posebnim uslovima, isključivo ispred ulaznih vrata stana ili kuće.

Glasanje pozitivnih pacijenata u bolnicama neprihvatljiv je epidemiološki rizik, kako je navedeno, jer se radi o „crvenim zonama“ u kojima boravak neobučenog i nepropisno obučenog osoblja predstavlja veliki rizik. Birači sa potvrđenom infekcijom korona virusom glasaće uz pomoć druge osobe koja će, po njihovom ovlašćenju, ispuniti glasački listić.

Članovi biračkih odbora prilikom redovnih edukacija o svojim dužnostima proći će posebnu, epidemiološku obuku. Obuka će se organizovati korišćenjem online platformi ili obezbjeđivanjem termina na televiziji. Obuci ne može prisustvovati više od 50 osoba, koje su u toku trajanja obuke obavezne da nose maske i pridržavaju se mjera opšte prevencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније