Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 07. 2020. 15:45   >>  15:45 16

DPS

"Amfilohije i njegove 'znamenitosti'"

Mitropolit Amfilohije je odavno poznat kao crkveni velikodostojnik sklon olakom prekrajanju istorijskih činjenica, svojatanju i unižavanju crnogorske istorije, navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako navode, u tom cilju pravi izlete i u ekonomiju.

"Ko je mogao očekivati da će on žaliti za komunizmom i za socijalističkim preduzećima, samo zato da bi mu i to poslužilo za kompromitaciju naše današnje države. Kao da su se procesi tranzicije dogodili jedino u Crnoj Gori. Ali nam to nije tema, već jučerašnji njegov osvrt u manastiru Ćelija piperska na Podgoričku skupštinu, koja je za njega 'znamenita'. I tvrdnju da su 'neki ispunjeni takvih duhom bezbožnika govorili kako treba da se izbace te kosti svetog Vasilija Ostroškoga i svetoga Petra Cetinjskog i druge svete mošti', i da se 'iz te grupacije koja je tako govorila rodila Komunistička partija...'. Ne propušta priliku da pomene žrtvu mitropolita Joanikija, i da uveća broj sveštenika koji su krajem Drugog svjetskog rata s njim stradali ne zato što su bili sveštenici, već zato što su bili kolaboranti, koji su odstupali zajedno sa ostalim četnicima, pokušavajući da nađu spas na teritoriji Hitlerovog Trećeg Rajha.

U DPS-u se pitaju šta je stvarna istina koju Amfilohije prećutkuje.

"Na Podgoričkoj skupštini koja je za Amfilohija znamenita niko nije pominjao ni Svetog Vasilija, ni Svetog Petra Cetinjskog. Svetogrđe o kojem govori, i unižavanje ovih crnogorskih svetaca počinili su srpski oficiri i pristalice bezuslovnog ujedinjenja u Nikšiću decembra 1918. Tada su sahranili tri kovčega. Na dva su bila napisana imena Svetog Petra i Svetog Vasilija, a na trećem je bila crnogorska kruna. Umjesto pravoslavnog običaja da se grobovi preliju vinom i uljem, po njima su urinirali srpski oficiri. I to su posljedice njegove znamenite Podgoričke skupštine. Podaci o ovom nečuvenom vandalizmu, kojim se i simbolički htjelo pokazati da više nema ni crnogorske države ni crnogorske crkve, objavljeni su u publikaciji crnogorske emigrantske Vlade 1921. To što Amfilohije izmišlja nakon više od jednog vijeka od tog sramotnog događaja, počinila je ona strana čiji je on idejni i politički nasljednik, i oficiri države kojoj bi on opet da pripoji Crnu Goru", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније