Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

27. 07. 2020. 19:35   >>  20:47 1

EKSPERTSKI TIM MUP-A

Kontrolisaće tačnost i ažurnost biračkog spiska

Ekspertski tim Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i civilnog sektora kontrolisaće tačnost i ažurnost biračkog spiska i izvornih registara, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je, na današnjem sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija (NVO) koje se bave izbornim procesom, kazao da je MUP snažno posvećen unapređenju transparentnosti u sprovođenju kontrole biračkog spiska.

“Rukovodeći se time, predložio sam uvođenje novog mehanizma koji bi značajno unaprijedio kontrolu biračkog spiska i usmjerio nas ka ključnom cilju – a to je jačanje povjerenja u institucije i integritet izbornog procesa”, naveo je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, povjerenje znači otvorenost, transparentnost i bolju saradnju.

“Upravo s tom namjerom, formirao sam Ekspertski tim koji će se baviti kontrolom tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kao i izvornih registara iz kojih se generiše birački spisak, a u čijem su sastavu, shodno ranije objavljenom Javnom pozivu, i predstavnici civilnog sektora – Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Centra za monitoring i istraživanje (CEMI)“, saopštio Nuhodžić.

Na sastanku su predstavljena i aplikativna rješenja koja omogućavaju uvid u formiranje biračkog spiska.

 

Nuhodžić je podsjetio da postoje brojni mehanizmi kontrole i uvida u birački spisak.

“MUP je dužan da opštinskoj izbornoj komisiji za birački spisak opštine, parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, i NVO kojoj je od nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, u roku od 48 sati od dana prijema zahtjeva, omogući uvid u birački spisak, kao i u promjene koje su u njemu izvršene”, naveo je Nuhodžić.

On je dodao da MUP raspolaže sa civilnim AFIS sistemom za deduplikaciju otisaka prstiju i uređajima za elektronsku identifikaciju birača.

„U društvu zasnovanom na vladavini prava, za koje vjerujem da se svi zalažemo, i vlast i opozicija i civilni sektor i mediji, povećanje povjerenja u izbore je naš zajednički zadatak”, kazao je Nuhodžić.

Kako je dodao, Ekspertski tim iskazuje otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, ovlašćenim nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija.

“Kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska“, naveo je Nuhodžić.

U radu sastanka učestvovali su, u ime civilnog sektora, Dragan Koprivica iz CDT-a, Zlatko Vujović iz CEMI-ja, Danilo Papović iz Građanske alijanse (GA) i Milena Bešić iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније