Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vikend novine ]

25. 07. 2020. 07:24 >> 07:22
9

LJULJĐURAJ SMATRA

Nekima i dobro smeta u Crnoj Gori

Nikada Crna Gora nije bila bez pritisaka, nikada bez izazova. Tako je i danas, ali sa jednom velikom razlikom. Crna Gora je danas nezavisna, samostalna država, članica NATO-a, na korak od članstva u Evropskoj uniji. To je država koja je postavila čvrste temelje, tako da je uzaludan trud onih koji hoće da je destabilizuju i spolja i iznutra, kazao je Franjo Ljuljđuraj, nekadašnji generalni konzul SCG, čovjek koji je prisustvovao podizanju zastave Crne Gore na Ist Riveru, 28. juna 2006. godine.

Žalosno je, kaže on, što ima onih koji žive na ovom tlu, a protiv su svoje države, siju mržnju, koristeći najgore moguće uvrede. To nije normalno i to nijesam vidio nigdje.

"Nekima u ovoj državi i dobro smeta", kaže Ljuljđuraj u razgovoru za Vikend novine. 

Podizanje zastave na Ist Riveru bio je za njega, kao vatrenog suverenistu, sve o čemu je sanjao, za što se borio i zbog čega je, 12 godina nakon izlaska iz političkih voda, (1988. i 89. godine), ponovo ušao u politiku.

“Svaki korak u borbi za nezavisnost bio je od ogromnog značaja. Uspjeli smo da u ratnom okruženju sačuvamo suživot, taj ogromni kapital po kome nas prepoznaju u svijetu. To se ne smije dovesti u pitanje i svaki pokušaj da se preko manjina udari u temelje Crne Gore, ne može proći. Manjine su mnogo dale Crnoj Gori i na referendumu 2006. godine i kasnije, na očuvanju mira i stabilnosti. I država je to znala da cijeni”, ističe Ljuljđuraj.

On kaže da je obnova nezavisnosti najveća pobjeda građana Crne Gore.

"Sve ostalo je proizvod te činjenice. Danas smo članica NATO-a, buduća članica Evropske unije…Postali smo država koju uvažavaju na svim kontinentima. To je bitno, sve ostalo, pa i ovo o čemu govorite, čemu smo izloženi, prolazno je", kazao je on.

Komentarišući litije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Ljuljđuraj kaže da je nezabilježeno da mitropolit SPC "sa krstom u ruci vrijeđa, proklinje i upućuje najpogrdnije izraze rukovodstvu Crne Gore".

"To je nespojivo sa hrišćanskom i sa drugim vjerama. Predvoditi litije ili proteste bolje rečeno, sa krstom u ruci, ikonama svetaca, uz skandiranje ružnih u uvredljivih izraza, to nijedna vjerska zajedenica nikad nije radila. Nije krstu, ikonama i moštima svetaca mjesto na ulici, nego u crkvi, manastiru, u kući, ko je vjernik, i na obredima", tvrdi on.

Epilog pregovora Vlade i Mitropolije vidi "kao propuštenu šansu da se dođe do rješenja".

"Vlada je bila spremna na ustupke, ali Mitropolija crnogorsko primorska SPC nije pristala na registraciju. Pristali su da se registruju svuda u okruženju osim u državi u kojoj djeluju i u kojoj predstavljaju najveću vjersku grupaciju. Još dijele lekcije ko gdje treba da glasa. To nije zadatak vjere, to druge vjerske zajednice ne rade. Nadam se, ipak, da će se dovesti k poznaniju prava i pristati na registraciju u interesu i Mitropolije i vjernika i države Crne Gore. Jer, mir nema alternativu. Na način kako se sada ponašaju, postavljaju se kao država u državi", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније