Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

24. 07. 2020. 10:15   >>  10:23 3

SNP CG

"Nadamo se da će se premijer izviniti"

Socijalistička narodna partija Crne Gore SNP CG pita kakva je svrha postojanja Ustavnog suda kada se odluke, kao što je ona o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji, donose sa ovolikim zakašnjenjem, kada je šteta već nanijeta. Očekuju da će premijer Duško Marković uputiti izvinjenje jer su prekršena prava građana.

 

Ustavni sud ukinuo je odluku o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji koju je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo 21. marta.

“Podsjećamo da smo još tada tvrdili da se objavljivanjem ličnih podataka osoba u samoizolaciji one dovode u opasnost od stigmatizacije, ali i da njihove lične podatke može koristiti svako kome to padne na pamet. Još nezgodnija posledica ovakvog postupka Vlade jeste to što su mnogi građani bili obeshrabreni da zatraže medicinsku pomoć”, saopštili sui z SNP-a.

SNP CG pita kakva je svrha postojanja Ustavnog suda kada se odluke donose sa ovolikim zakašnjenjem, kada su se određeni procesi odigrali i kada je šteta nanijeta.

“ Zašto je Ustavni sud „snom mrtvijem spavao“ puna četiri mjeseca i dozvolio vlasti da se igra sa sudbinama ljudi?”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ukazuju da je Agencija za zaštitu ličnih podataka, na čijem je čelu tada bio Sreten Radonjić, dala pozitivno mišljenje NKT-u, ne uzimajući u obzir prava i slobode građana i posljedice koje mogu nastupiti po društvo u cjelini.

“Dakle, i ovakav Ustavni sud, koji nema predsjednika, već predsjedavajućeg, što je funkcija koja ne postoji u Ustavu Crne Gore, odlučio je da je Vlada u ovom slučaju pogriješila i prekršila osnovna ljudska prava naših sugrađana”, navodi se u saopštenju. .

“Nadamo se da premijer Marković i ovog puta neće reći da su u pitanju „pravna nijansiranja“ i da će ozbiljno shvatiti štetu koju je nanio građanima Crne Gore i da će im makar uputiti izvinjenje zbog neozbiljnog i neodgovornog postupka koji ih je doveo u opasnost po više osnova”, dodaju iz SNP-a. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније