Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 07. 2020. 06:55 >> 07:05
1

ODBIJEN ZAHTJEV

Bez ocjene ustavnosti raspisivanja izbora

Ustavni sud Crne Gore odbacio je juče inicijativu Građanske alijanse za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora za 30. avgust, jer, kako se navodi u Rješenju u koje je Pobjeda imala uvid, ne postoje procesne pretpostavke za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporene Odluke.

“Sud je većinom glasova donio Rješenje o odbacivanju inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o raspisivanju izbora za poslanike Skupštine Crne Gore, koju je donio predsjednik Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice.

U obrazloženju Rješenja navodi se da je Građanska alijansa (GA) podnijela inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o raspisivanju izbora, navodeći da ona nije donijeta u zakonom propisanom roku, da je u suprotnosti sa odredbama čl. 84 i 95 i čl. 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika, te da je prije njenog donošenja bilo neophodno da se skrati mandat poslanicima u Skupštini Crne Gore.

GA je navela da se primjenom Odluke skraćenje mandata omogućava tek nakon održavanja novih izbora za poslanike, te da Ustav daje mogućnost predsjedniku Crne Gore da formalno raspiše izbore za poslanike u Skupštini i to samo u slučaju ukoliko su ispunjeni uslovi iz odredaba čl. 84 Ustava.

“Ustavni sud je utvrdio da osporena Odluka, po svom nazivu i objavljivanju, ima elemente opšteg pravnog akta u formalnom smislu. Međutim, iz sadržine odredaba osporene Odluke proizilazi da se ne radi i opštem ili drugom propisu kojim se na opšti način uređuju pravni odnosi, jer ne sadrži bitna obilježja opšteg pravnog akta ili drugog propisa: apstraktnost i generalnost, odnosno da ne sadrži značenje opšteg akta ili drugog propisa koji podliježu ustavnosudskoj kontroli. Polazeći od toga Ustavni sud je ocijenio da je osporena Odluka, u materijalno-pravnom, sadržinskom smislu, pojedinačni akt koji se odnosi na konkretnu situaciju i konkretne radnje u postupku raspisivanja izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, koje treba da se izvrše u određenom vremenskom terminu”, navodi se u obrazloženju Rješenja.

S obzirom na to da osporena Odluka, kako se dodaje u Rješenju, nema karakter opšteg pravnog akta ili drugog propisa i da je pitanje nadležnosti procesno pitanje, o kojem Ustavni sud prethodno odlučuje, to ne postoje procesne pretpostavke za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporene Odluke, odnosno za ocjenu navoda iz podnijete inicijative, kojima se ukazuje na eventualnu neustavnost, odnosno nezakonitost Odluke. Ustavni sud je utvrdio da su se stekli uslovi da se inicijativa odbaci – navodi se u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније