Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

23. 07. 2020. 14:06   >>  14:05

ŠEHOVIĆ ISTAKAO

Izdvajanja za prosjetu na istorijskom maksimumu

U protekle četiri godine uvećana su budžetska izdvajanja za sve nivoe obrazovanja za nekoliko desetina miliona eura, pa su danas na istorijskom maksimumu, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović.

"Za nama su dobri rezultati u prosvjeti, a pred nama još bolji", poručio je Šehović.

On je rekao da obrazovana mladost ima snagu koja je potrebna za borbu protiv kiča, i znanje koje je neophodno za mudre odluke.

"Mi u Socijaldemokratama smo toga svjesni, zbog čega smo svakim svojim korakom pokazivali da mladi za nas nijesu dekor, nego najbolji dio našeg društva. Priliku da budemo na čelu Ministarstva prosvjete smo iskoristili za kreiranje kvalitetnijeg i modernijeg obrazovnog sistema, u interesu svakog učenika", nagaklsio je Šehović.

On je naveo da je, izgradnjom nekoliko novih vrtića i rekonstrukcijama postojećih, prosvjeta uz podršku drugih resora i Vlade u cjelini otvorila preko 2.000 novih mjesta za najmlađe.

"Što je omogućilo da se obuhvat djece starije od 3 godine predškolskim vaspitanjem poveća sa 50% na 73%. Zajedničkim naporima uspjela se dogovoriti izgradnja čak 38 obrazovnih objekata, dok je na stotine već rekonstruisano, i na taj način je započeto najveće ulaganje u obrazovnu infrastrukturu ikada", kazao je Šehović.

Kako je naglasio, poslije čitave jedne decenije iznova je pokrenut dualni sistem obrazovanja u stručnim školama, u koji je za samo tri godine uključeno čak 250 poslodavaca i oko 800 đaka koji primaju mjesečnu naknadu. Njih 60% se već zaposlilo. Dodatno, Fond za kvalitet i talente, iz koga je dodijeljeno 1.000 nagrada u vrijednosti od oko milion eura je, kako je rekao Šehović, zajednički rezultat na koji su svi ponosni”.

"Uz: 121 stipendiju za RE populaciju; 700 godišnjih stipendija za srednjškolce koji se opredijele za nedostajuća zanimanja; 300 godišnjih stipendija za najbolje studente; i skoro 100 godišnjih stipendija za magistarske i doktorske studije, pokazalo se da se na mladima ne zagovaraju uštede. Urađeno je mnogo, ali je jedan od najvećih iskoraka svih nas uvođenje besplatnih osnovnih i master studija, čije benefite je do sad već iskoristilo oko 10.000 studenata", naveo je Šehović.

On je zaključio porukom da prosvjetari zaslužuju konstantno poboljšanje statusa. “Počelo se sa povećanjem zarade 9+3%, a do sada je kroz stambenu zadrugu prosvjetnih radnika predato na korišćenje oko 700 stambenih jedinica”.

“Svi smo radili puno, zajedno, iz najboljih namjera i uz podršku drugih resora. Upravo sve to je dalo rezultate kojima se mi, Socijaldemokrate, koji smo imali čast da vodimo ovo ministarstvo u prethodne četiri godine, posebno ponosimo. Ipak, znamo da nas još dosta posla čeka. Baš zato dok drugi pričaju, mi radimo. Dok drugi dijele, mi okupljamo. Socijaldemokratski. Za dobro svih", zaključio je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније