Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 07. 2020. 14:10   >>  14:08

BRAJOVIĆ - MEKLUNI

"CG postigla veliki napredak u mnogim oblastima"

Odlazeća stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih Nacija (UN) Fiona Mekluni je istakla da je Crna Gora za vrijeme njenog mandata postigla veliki napredak u mnogim oblastima, osvrnuvši se na članstvo Crne Gore u NATO-u, otvaranje svih pregovaračkih poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropsku uniju ali i na nedavno usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako navode, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas u oproštajnu posjetu Mekluni.

Brajović je zahvalio stalnoj koordinatorki UN-a na uspješnoj misiji i odličnoj saradnji sa Skupštinom Crne Gore tokom njenog mandata.

Posebno je naglasio važnost kontinuiteta političkog dijaloga koji imamo sa najvišim zvaničnicima iz sistema UN.

Predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo što je tokom ovog 26. saziva, u veoma izazovnim okolnostima, Skupština Crne Gore donijela niz istorijskih odluka, među kojima je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, čime smo još jednom dokazali koliko je Crna Gora otvoreno, moderno, demokratsko građansko društvo koje poštuje različitosti.

Osvrnuo se i na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom COVID-19 i naglasio da Crna Gora naročito vrednuje angažovanje i podršku sistema UN u cilju pružanja adekvatnog odgovora na socio-ekonomske posljedice koje je pandemija prouzrokovala.

Mekluni je zahvalila predsjedniku Skupštine na veoma značajnom doprinosu naše države u promovisanju temeljnih vrijednosti ove organizacije.

Posebno je istakla da je Crna Gora za vrijeme njenog mandata postigla veliki napredak u mnogim oblastima, osvrnuvši se na članstvo Crne Gore u NATO-u, otvaranje svih pregovaračkih poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropsku uniju ali i na nedavno usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Ocijenila je da je procesom pristupanja EU obuhvaćeno čak dvije trećine ciljeva iz Agende održivog razvoja do 2030, uključujući oblasti zaštite životne sredine, ljudskih prava, vladavine prava i socijalne politike, što je saradnju Ujedinjenih nacija i Crne Gore učinilo sadržajnijom i kvalitetnijom.

Poručila je da Crna Gora, kao i do sada, može računati na podršku koju će tim UN nastaviti da pruža u borbi protiv epidemije Kovid 19 i, s tim u vezi, informisala o Planu za hitni socioekonomski odgovor na posljedice pandemije, koji obuhvata pet prioritetnih oblasti saradnje: zdravstvo, socijalnu zaštitu, očuvanje ekonomije, oporavak makroekonomskog okvira i jačanje otpornosti lokalnih zajednica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније