Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan; Objavila: M.M. ]

19. 07. 2020. 07:42   >>  09:00

ANĐELIĆ

Zakon ćemo primjenjivati neselektivno

Za Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) nema vlasti i opozicije, već samo političkih subjekata koji imaju određene zakonske obaveze čije ispunjavanje Agencija kontroliše, poručio je u razgovoru za Dan vršilac dužnosti direktora ASK Luka Anđelić.

On je to kazao odgovarajući na pitanje šta za tri mjeseca mandata ima u planu da uradi kako bi izborni proces bio u potpunosti regularan, a ASK izbjegla prozivke da radi u korist DPS-a, a na štetu opozicionih partija. On obećava da će u toku izborne kampanje neselektivno i striktno sprovesti sve zakonom propisane nadležnosti koje proističu iz Zakona o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Kontrolisaćemo političke subjekte, njihove aktivnosti, prikupljena i u trošena sredstva u toku kampanje, te izvršiti nadzor nad poštovanjem svih propisanih zabrana i ograničenjaupotrebe javnih resursa u kampanji. U slučaju prigovora i sumnji u kršenje zakonskih ograničenja, pokrenućemo odgovarajuće zakonom propisane postupke. Moram istaći da mi već sprovodimo ve liki broj aktivnosti u vezi sa kontrolom izbornog procesa. Do sada smo evidentirali 1.015 obveznika, koji su u izvršavanju svojih zakonskih obaveza dostavili 7.700 izvještaja koji sadrže analitičke kartice o socijalnim davanjima i budžetskoj potrošnji, putne naloge i slično”, rekao je Anđelić.

Među tim dokumentima su i 194 odluke o davanjima iz budžetske rezerve, koje je Agencija iskontrolisala i objavila na internet stranici.

“Zasad je 10 političkih subjekata otvorilo račune za izbornu kampanju i svi su dostavi li Agenciji petnaestodnevne izvještaje, u kojima nije bilo prijavljenih novčanih priloga za izbornu kampanju. Do sada smo pokrenuli 32 upravna postupka no prijavama koje se tiču izvršenja obaveza propisanih Zakonom o kontroli političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i devet postupaka no službenoj dužnosti. Agencija je nakon kontrole pristigle dokumentacije dala 203 upozorenja obveznicima zakona, dok je na zahtjev organa vlasti dala 35 mišljenja i više od 140 pravnih savjet”, kazao je Anđelić i dodao da će kontrolu izbornog procesa nastaviti sa još većom dinamikom, te da će obezbijediti potpunu transparentnost izbornog procesa objavljivanjem svih dokumenata o finansiranju kampanje i upotrebi javnih resursa.

Na pitanje kako će opovrgnuti kritike da su pod velikim uticajem vladajućeg DPS-a i da su često netransparentni i selektivni prilikom primjene zakona, koje su stizale i od Evropske komisije, Anđelić je odgovorio da redovno prate izvještaje EU i da je svaka od tih analiza za njih bitna i konstruktivna.

“Postoje i brojni pozitivni aspekti koji su konstatovani u tim izvještajima, ali ukazano je i na izazove, kao i na potrebu daljeg unapređenja i poboljšanja u radu Agencije. Date su i smjernice, odnosno preporuke Evropske komisije, koje će biti u fokusu našeg rada u budućem periodu. Za ove četiri godini radau Agenciji nisam stekao utisak da postoji bilo kakav politički uticaj na naš rad”, naveio je on.

Anđelić naglašava da su brojni primjeri koji ukazuju na to da je u postupanju Agencije potpuno nevažna stranačka ili bilo kakva druga pripadnost zakonskih obveznika.

“Podsjetiću da je u vezi sa kontrolom ranijeg izbornog procesa Agencija političkom subjektu DPS u upravnom i prekršajnom postupku izrekla kaznu u iznosu od 20.000 eura i naložila da iznos od 47.500 eura uplati na račun budžeta Crne Gore. Takođe ću podsjetiti da u strukturi ostavki i razrješenja, nakon mišljenja i odluka Agencije, imamo ministra, pomoćnike ministara”, rekao je on.

On je naglasio da za Agenciju za sprječavanje korupcije ASK nema vlasti i opozicije, i da su za njih svi samo politički subjekti koji imaju određene zakonske obaveze čije ispunjavanje kontrolišemo predsjednike i članove odbora direktora i direktore važnih državnih preduzeća.

“Među javnim funkcionerima protiv kojih su pokrenuti prekršajni postupci su poslanici, funkcioneri u ministarstvima, predsjednici/potpredsjednici skupštine opštine, sudije, tužioci, članovi Tužilačkog savjeta, ambasadori, direktori… Mislim da i ovi pokazatelji dovoljno govore o činjenici da je Agencija nezavisna i nepristrasnau sprovođenju svojih zakonskih nadležnosti”, naveo je Anđelić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније