Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 07. 2020. 11:45   >>  11:44

APEL CDT-A

Povećati transparentnost sjednica DIK-a

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da, u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR, poveća transparentnost svojih sjednica.

 

“Budući da bi prisustvo novinara na sjednicama u vrijeme epidemije moglo predstavljati zdravstveni rizik, a da DIK-a mora sprovoditi stroge preventivne mjere, pozivamo ih da povećaju transparentnost rada na način što će nakon svake sjednice medije i javnost obavijesti o važnim pitanjima kroz saopštenja za medije, ili organizaciju posebnih press konferencija kad su u pitanju važnije i osjetljive odluke, uz potrebnu opreznost i poštovanje epidemioloških pravila”, navodi se u saopštenju predsjednice CDT-a Milice Kovačević.

Iz CDT-a apeluju na predsjednika i članove DIK da iskažu povećanu otvorenost za upite novinara, budući da u ovim kompleksnim okolnostima za sprovođenje izbora učesnici izbornog procesa i građani imaju dosta dilema, i obaveza je DIK da na njih odgovori.

“Podsjećamo da su posmatračke misije OSCE/ODIHR u dva posljednja izborna ciklusa dale identičnu preporuku – da se u cilju unapređenja transparentnosti, odgovornosti i povjerenja javnosti u rad organa za sprovođenje izbora omogući prisustvo medija svim sjednicama DIK, te da ta institucija blagovremeno objavljuje sva relevantna dokumenta, uključujući i odluke“, navodi se u saopštenju.

CDT pozdravlja unapređenje praksi DIK koje su rezultirale objavljivanjem svih važnih dokumenata, kao i zapisnika sa sjednica.

“Međutim, ti zapisnici se zbog proceduralnih razloga objavljuju sa velikim odlaganjem, pa mediji i opšta javnost nijesu blagovremeno informisani o čemu je DIK raspravljala i odlučivala na sjednicama”, zaključila je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније