Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2020. 15:40   >>  16:31 1

PRVI PUT

Evropska mreža posmatraće predstojeće izbore

Evropska mreža Organizacija za nadgledanje izbora posmatraće prvi put predstojeće parlametarne izbore 30. avgusta. Ocjenjivaće i predizbornu kampanju kao i sve ključne aspekte izbornog procesa. Planiraju da objave privremeni izvještaj prije izbora, kao i preliminarne nalaz nakon izbornog dana.

Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora akreditovala je 6 međunarodnih izbornih stručnjaka, a dodatno će 28 posmatrača za nadgledanja predstojećih parlamentarnih izbora.

"Glavni posmatrački tim biće stacioniran u Podgorici dok će ostali posmatrači biti širom Crne Gore. Ocjenjivaćemo izborni proces shodno međunarodnim standardima i u skladu sa crnogorskim propisima", kazao je šef misije Đanluka Pasareli.

"Mi ćemo posmatrati i ocjenjivati predizbornu kampanju i sve ključne aspekte izbornog procesa. Planiramo da objavimo privremeni izvještaj prije samih izbora, zatim i izvještaj o preliminarnim nalazima i zaključcima nakon izbornog dana. Svi izvještaji i zaključci zasnivaće se na dokazima i zaključcima glavnog tima i posmatrača sa terena", kazao je analitičar izborne kampanje Pjer Pejtjer.

Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora svoju prvu posmatračku misiju u našoj državi započela je 6. jula, a završiće je mjesec nakon održavanja izbora.

"Zadatak i obuhvat naše misije je ograničen na praćenje parlamentarnih izbora i nećemo posmatrati lokalne izbore, koji će se održati istog dana. Možda ćemo uzeti u obzir razmatranje i izvještavanje o različitim aspektima izbora na lokalnom nivou u onoj mjeri u kojoj su oni povezani sa parlamentarnim izborima", kazao je kordinator Gazmed Agaj.

Tim evropske mreža organizacija za nadgledanje izbora već se sastao sa dijelom ključnih domaćih aktera za izborni proces, nekim ambasadama i delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, dok su narednih dana planirani sastanci sa svim zainteresovanim stranama kako bi dobili sveobuhvatnu sliku izbornog procesa.


Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније