Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2020. 10:15 >> 11:46
30

DPS SAOPŠTIO

Amfilohijevi favoriti vide CG kao provinciju Srbije

Mitropolit Amfilohije je tvrdnjom da se ne miješa, otvoreno, ciljno potvrdio da njegovo višegodišnje miješanje u politiku, pred predstojeće izbore doživljava svoju kulminaciju, i da on lično i njegovi najbliži saradnici uvlače SPC u partijsku izbornu kampanju, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS). Oni poručuju da svako razumije da su politički favoriti Amfilohija oni koji Crnu Goru vide kao provinciju Srbije.

Podsjećamo, Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je juče da je jasno da Vlada Crne Gore nije istinski posvećena dijalogu o spornim odredbama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz poruku da će nastojati da do 30. avgusta, kada će biti održani izbori, ne odgovaraju na "besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju".

"Svojim najnovijim 'proglasom' (namijenjenom istoriji, jer mu u Beogradu svejedno ništa ne vjeruju) mitropolit Amfilohije je, tvrdnjom da se ne miješa, otvoreno, ciljno potvrdio da njegovo višegodišnje miješanje u politiku, pred predstojeće izbore doživljava svoju kulminaciju, i da on lično i njegovi najbliži saradnici uvlače SPC u partijsku izbornu kampanju. Da li kao nečiji izvršioci, ili je njihova autentična želja da prinesu Crnu Goru kao žrtvu na oltar srpstva, ili i jedno i drugo, svejedno je", kazali su iz DPS-a.

Iz DPS-a navode da je naredbom “vjernom narodu“ da izađu na izbore i instrukcijama za koga da ne glasaju, jasno da Amfilohije šalje direktivu za koga da glasaju.

"Svako razumije da su politički favoriti Amfilohija oni koji Crnu Goru vide kao provinciju Srbije, razdržavljenu teritorijalnu oblast koja bi se u pogodnom trenutku, nacionalno prekomponovana i očišćena od Crnogoraca priključila 'srpskim zemljama'. To je san i Amfilohija, i njegovog političkog nalogodavca u Crnoj Gori Andrije Mandića ali i raznih falsifikatora istorije, koji su taj svoj 'manifest' nedavno prezentirali u beogradskoj vladinoj 'Politici'", kazali su iz DPS-a.

Zato je, dodaju, svima jasno, da litije nijesu nikad ni bile mirni protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"One su od samog početka pokušaj mobilizacije naroda da na predstojećim izborima glasaju za one koji im nude 'srpsku Podgoricu', o kojoj u sevdahu javno peva i patrijarh srpski Irinej", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuju da je upravo Amfilohije SPC u Crnoj Gori, pozicionirao kao parapolitičku organizaciju.

"Svojim višegodišnjim činjenjem, političkim govorima u formi crkvenih besjeda, favorizovanjem opozicije, okupljanjem opozicionih lidera, forsiranjem zlokobne priče o nekakvom 'bratoubilaštvu', uključivanjem sveštenstva u pobune protiv legitimne vlasti, kao nedavno u Budvi, i mnogim drugim postupcima upravo je Amfilohije SPC u Crnoj Gori, pozicionirao kao parapolitičku organizaciju", navodi se u saopštenju.

Poručuju da su samo DPS i njen predsjednik, samo stvari nazvali pravim imenom. To će kažu, i ubuduće raditi, bez obzira koliko je, kako dodaju, neprijatna činjenica da jedna vjerska organizacija sebe kompromituje svojim neskrivenim političkim ambicijama.

"Kao što ćemo isto tako, svaki put isticati, da znamo da DPS i njen predsjednik Milo Đukanović nijesu trn u oku Amfilohijevoj crkvi zbog nekog zakona, makar se on bavio i vjerskim zajednicama, već zbog činjenice da smo na braniku koncepta Crne Gore, kao stabilne i sigurne države svih njenih građana u kojoj se pripadnici svih nacija i vjera osjećaju slobodno i ravnopravno. U takvoj Crnoj Gori nema mjesta nacionalnim prebrojavanjima i raznim nacionalističkim eksperimentima. Tu predstavu u našoj Crnoj Gori nećete gledati, bez obzira na režiju i scenografiju koju ste planirali", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније