Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

14. 07. 2020. 20:14 >> 20:18
1

DIPLOMATSKI ODNOSI

Prijateljstvo Crne Gore i Francuske od 140 godina

Crnu Goru i Francusku povezuje dugogodišnje prijateljstvo koje je ove godine krunisano jubilejom – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, kao i Dana državnosti Francuske, 14 jula.

Francuska je bila među prvim zemljama koje su uspostavile diplomatske odnose sa Crnom Gorom nakon međunarodnog priznanja na Berlinskom kongresu.

Od tada, Fransuska je uvijek bila tu za našu državu, naročito u prelomnim momentima crnogorske istorije.

13.jul je Dan državnosti Crne Gore, a 14. nacionalni praznik Francuske pa se kako kaže ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori, valja prisjetiti nekih datuma.

“Ovo je posebna godina, i ovaj 14. jul je poseban. Posebna godina zato što slavimo dvije godišnjice, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Francuske i državni praznik Republike Francuskedan zauzimanja Bastilje, 1789. godine koji se od 1880. obilježava svake godine”, kaže Kristin Tudik, ambasadorke Francuske u Crnoj Gori.

Pandemija korona virusa države je spriječila da praznike proslave kako i dolikuje, a Francuska ambasada u Crnoj Gori odlučila je da emisijom koja će se emitovati večeras na Televiziji Crne Gore, ostavi trag u vremenu.

Srdačne čestitke povodom 14. jula, Francuskoj je uputio predsjednik Milo Đukanović, uz konstataciju da je to značajan datum i za Crnu Goru.

“Nakon referenduma o nezavisnosti 21. maja 2006. Francuska je vrlo brzo priznala crnogorsku nezavisnost, 13. juna 2006. se dogodilo priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa između naše dvije države. Krajem 2008. godine, preciznije 15. decembra tada sam u ulozi premijera Crne Gore francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju koji je u tom trenutku bio i predsjedavajući Savjetu EU predao zahtjev za članstvo u EU od strane Crne Gore", kaže Đukanović.

Crnu Goru i Francusku prati dinamična i intenzivna saradnja na svim poljima, a Crna Gora je i više nego zahvalna aktuelnom predsjedniku Emanuelu Makronu na pažnji koju Francuska pokazuje ne samo za Crnu Goru već i za cijeli Zapadni Balkan, poručuje Đukanović.

Tako je i danas, kada obilježavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, čast biti predstavnik Crne Gore u Fransuskoj.

“Nema previše država na svijetu koje mogu da se pohvale tako velikim jubilejom. Ono što me s druge strane raduje je da tokom mandata u Parizu nailazim na otvorena vrata i podršku u svakom koraku i u svakom segmentu mog posla. Administracija Makrona je posvećena reformi Evrope, posvećena je ekologiji, upravljanju klimatskim promjenama”, kaže Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Francuskoj.

Upravo je Francuski predsjednik, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u nekoliko navrata okupljao lidere Zapadnog Balkana, kako bi otvoreno razgovarali o evropskoj budućnosti zemalja regiona.

“Nakon posljednih evropskih izbora Makron je predložio novu metodologiju za proširenje EU, čime je povratio optimizam, ne samo vladama na Zapadnom Balkanu, nego svim građanima Zapadnog Balkana učvrstio naš entuzijazam da će proces ujedinjenja Evrope biti dovršen. Crna Gora je odreagovala veoma odgovorno prihvatajući novu metodologiju”, naveo je Đukanović.

Francuska je još od proglašenja nezavisnosti pažljivo pratila razvoj Crne Gore i ohrabrivala njeno opredjeljenje da postane dio Evropske unije. Staro prijateljstvo se vremenom samo nadograđuje pa na pomoć te države, kažu, možemo računati i u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније