Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

14. 07. 2020. 19:46   >>  23:09 28

BOŠKOVIĆ

"SPC bi CG da vrati vjekovima unazad"

Sve ono što se dešavalo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako je kazao ministar odbrane Predrag Bošković gostujući u "Teleskopiji" RTCG, otkrilo je političku pozadinu djelovanja Srpske pravoslavne crkve.

Njihova namjera je bila, kako kaže, da litijama natjeraju koalicionu vlast da povuče ili izmjeni Zakon, na šta oni nijesu pristali.

"Naravno da mi na to nijesmo pristali, jer smo htjeli da ih izvučemo na teren da oni postanu ono što jesu, prije svega ne, religijska institucija nego politička partija u Crnoj Gori, ili politički pokret, koji okuplja jedan broj opozicionih partija sa pro-srpskim predznakom. To se na kraju pokazalo potpuno tačnim, kada su odbili posljednju ponudu predsjednika i premijera i kazali da će pozvati sve da glasaju protiv DPS-a, odnosno za one političke subjekte koji će njima omogućiti da budu i dalje van zakona, da ne priznaju Crnu Goru, da ne plaćaju poreze državi, da njihovi sveštenici ovdje borave nelegalno, bez prijave prebivališta. To je ono što pokazuje da su oni prije svega politički pokret koji treba Crnu Goru da vrati vijekovima unazad, odnosno da pokuša da je u potpunosti veže za Srbiju i da u potpunosti onemogući put Crne Gore ka EU", zaključio je Bošković.

On je, komentarišući situaciju sa zastavama u Beranama, povodom Dana državnosti, poručio da je taj grad bastion Crne Gore na sjeveru države i da je siguran da građani neće potpasti pod propagandu koja im se servira iz raznih centara moći.

Cilj Vlade je da Crnu Goru usmjeri na pravi put, na načelima antifašizma i multietničnosti, rekao je ministar odbrane.

On je ocijenio da postoje snage koje pokušavaju da iskoriste svaku situaciju kako bi te temelje potkopali.

"Ono što mogu da im poručim sa ovog mjesta je da bez obzira koliko bili jaki njihovi pokušaji i njihovi mentori sa strane, da je ova Crna Gora uvijek imala snage da se izbori sa izazovima", poručio je Bošković.

Kako je rekao, sada na sceni imamo nastavak kampanje iz 2014.godine, koja ima nove aktere, sa novim pristupom, koji je perfidniji i prizemniji, jer ga je mnogo teže prepoznati.

"Od 2016. smo gradili kapacitete koji će pružati adekvatan odgovor na takve kampanje. Kao što vidite, trenutno nemamo većih sajber incidenata. Zato se pribjegava drugoj matrici koja podrazumijeva zatrpavanje javnosti sa tonama dezinformacija", istakao je ministar.

Bošković je kazao da se danas oponira antifašizam Crne Gore, veličaju se zlikovci iz Drugog svjetskog rata, pa čak se neki od njih proglašavaju svecima.

"Kreatori svega toga računaju da će narod ogromnu količinu dezinformacija prihvatiti. Naš odgovor svemu tome je da se vodimo istinom, da ne podliježemo takvoj vrsti kampanje, koliko god to bilo teško", kazao je Bošković.

Siguran je da će 30. avgust pokazati da je Crna Gora naučila lekcije iz svoje istorije i da neće dozvoliti da na vlast dođu oni koji bi je vratili pod okrilje velike Srbije i koju bi proglasili pravoslavnom, teokratskom državom, ili bi preusmjerili u kolosjek koji bi baštinio četnički pokret.

Govoreći o spiskovima navodne podrške pripadnika VCG SPC, Bošković navodi da je na spisku 15 odsto aktivnih vojnih lica, dok 85 odsto nikada nijesu bili pripadnici VCG ili su penzionisani.

"Kada je riječ o ostalim spiskovima, mnogi od njih nisu u prosvjetnom, odnosno zdravstvenom sistemu. Sa tim se stvara privid podrške, da su svi protiv države. Spiskovi, koji su politički pamflet SPC za izbore 30. avgusta, velika su propast i autogol", ocijenio je Bošković.

Na izborima ćemo imati, kaže, utakmicu na velike golove između SPC i države Crne Gore.

"SPC ne može sama izaći na izbore, ali svim svojim činjenjima radi da vjernike usmjerava da glasaju za političke partije i grupe koje će se na izborima pojaviti, a koje će zastupati stavove koje SPC definiše. Ubili su se popovi prije desetak dana po Podgorici da sastave opozicione partije, ali to je propalo", rekao je Bošković.

Kazao je i da Građanski pokret URA svrstava u politički koncept koncerna Vijesti.

"To je neupitna činjenica. Čak se ni oni od toga ne brane. Naravno, sa građanskom pričom, ali opet ponavljam, ta priča je onaj trojanski konj u građanskoj Crnoj Gori koji prije svega treba da omogući privid novog puta, koji bi nakon izbora doveo na vlast one koji su govornici ideje velike Srbije. To kao primjere imamo u Budvi i Herceg Novom", rekao je Bošković.

Saopštio je i da ne postoji jedna odluka Vlade Crne Gore da u posljednje četiri godine nije negativno komentarisana u Vladi u Beogradu.

"Kada smo dobili priliku da u misiju KFOR na Kosovu pošaljemo dva oficira i to je dočekano na nož, kao da je najveći zločin. Isti taj ministar koji je to osudio, na konferenciji u Austriji se zahvaljuje toj državi zbog prisustva na Kosovu. Takvih je primjera mnogo", kazao je Bošković.

Ministar je poručio da svaki građanin može biti ponosan na Vojsku Crne Gore koja je, kako je naveo, mala i moderna i prilagođena potrebama države.

 

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније