Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina ]

14. 07. 2020. 13:28 >> 13:26
4

MAROVIĆ OCIJENILA

Propuštene prilike za izgradnju alternative DPS-u

Opozicione partije u Crnoj Gori propustile su mnogo prilika da izgrade snažnu alternativu Demokratskoj partiji socijalista (DPS), opravdavajući to programskim razlikama, što je nedovoljan argument, kazala je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Ona je agenciji Mina rekla da bi crnogorski građani nakon 30 godina od uspostavljanja višepartijskog sistema trebalo da odlučuju o boljem ekonomskom i socijalnom programu, a ne da izbor zasnivaju na identitetskim pitanjima na kojima, kako je navela, i vlast i opozicija insistiraju.

"Opozicione partije su propustile dosta prilika da izgrade snažnu alternativu DPS-u, opravdavajući to programskim razlikama, što je nedovoljan argument", kazala je Marović.

Prema njenim riječima, javni diskurs je opterećen brojnim temama koje bi trebalo da budu u drugom planu tokom izborne kampanje, što iznova daje priliku DPS-u da "skrene pažnju sa neuspjeha u demokratizaciji države i brojnih afera i korupcionaških skandala"

"S obzirom na to da su neke opozicione političke partije već objavile predizborne koalicije, mislim da je to sve što možemo očekivati za izbore u avgustu, uz moguće formiranje još nekog manjeg bloka, ali je izvjesno da opozicija izlazi na izbore u više kolona“, kazala je Marović.

Ona je navela da to, uz institucionalnu prednost koju DPS ima, odnosno "državne resurse koje ta partija zloupotrebljava u izborne svrhe“, i gotovo nepromijenjen zakonodavni okvir, u startu nije dobra pozicija za opoziciju.

Na pitanje kako komentariše izostanak dogovora opozicije o jedinstvenoj izbornoj listi, Marović je odgovorila da, uzimajući u obzir dosadašnju istoriju pregovora opozicije o jedinstvenoj izbornoj listi, ne čudi što je dogovor i ovog puta izostao.

"Naime, partije u proces dogovaranja kreću u pet do 12, opipavajući teren putem medijskih istupanja i poruka“, kazala je Marović.

Kako je rekla, bez obzira na to što svaka od njih opoziciono jedinstvo deklarativno stavlja na prvo mjesto, svaka u rukavu ima nekoliko ultimatuma i uslova bez čijeg ispunjavanja ne želi bilo kakav dogovor.

"Iz izjava nakon sastanka možemo zaključiti da su na stolu bile brojne opcije, od liste sa nestranačkim kandidatima do bojkota izbora, što nije bilo bez uticaja na dogovor, odnosno izostanak istog“, zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније