Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 07. 2020. 11:13 >> 11:27
20

REAGOVAO ĐUKANOVIĆ

Srbija se nikad nije miješala u unutrašnje stvari CG

Šef kluba poslanika DF-a Milutin Đukanović rekao je da se Srbija nikada nije miješala u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo ne kad je u pitanju njen teritorijalni integritet i suverenitet.

 

Podsjećamo, Darmanović je juče rekao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit, te da je za žaljenje to što rade naši prvi susjedi, odnosno Srbija.

"Crna Gora je nominalno građanska država, a Srbi i oni koji ne kriju da im je porijeklo srpsko, kao i oni koji svoj maternji jezik zovu njegovim pravim imenom, čine veliki dio tih građana, samim tim Crna Gora je već i srpska država, kao i država svih drugih koji u njoj žive", ocijenio je Đukanović.

Problem je, kaže on, u tome što se "pravo Srbima da budu građani ove zemlje spori, zato što se oni sjećaju svoje istorije na prostoru Crne Gore i što drže konstantu tradicionalne, Njegoševe Crne Gore u današnjoj državi".

"Sa druge strane, Srbija nikada nije imala nijedno mješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo ne miješanje koje bi se ticalo teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Za to vrijeme Darmanović i crnogorski režim već više od deceniju podržavaju i direktni su saradnici separatističkih vlasti u Prištini, priznali su lažnu državu na teritoriji Srbije, glasali za članstvo te paradržave u svim međunarodnim institucijama, uključujući i UNESKO, i time se direktno umješali u ono što je unutrašnja stvar Srbije i ugrozili joj suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Đukanović.

Tvrdi da je "državni interes današnje Crne Gore nanijeti štetu Srbiji".

"Takođe, imamo i mješanje podgoričkog režima u unutrašnje kanonsko ustrojstvo pravoslavne crkve, gdje oni hoće da prigrabe za sebe mogućnost da mjenjaju milenijumske kanone sa Vaseljenskih sabora, iako je to protivustavno. Pozivamo ovom prilikom ministra Darmanovića da se izjasni o tome što je majka svih pravoslavnih crkava Aja Sofija opet pretvorena u džamiju, s obzirom da je pravoslavne svetinje na Kosovu, pa čak i one koji su pripadali kraljevini Crnoj Gori, kroz svoje spoljnopolitičko djelovanje spreman da ustupi narkokartelima koji vladaju u Prištini", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније