Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 07. 2020. 11:52   >>  11:51 5

CRNOGORSKA

Iskra antifašizma i danas živa u Crnoj Gori

Predstavnici Crnogorske položili su danas vijenac na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica u Podgorici.

 

Iz te partije su saopštili da je iskra antifašizma i slobode živa i danas u cijeloj Crnoj Gori, kao vječna i temeljna vrijednost koja će oslikavati duh našeg naroda.

"Ta iskra je zaiskrila i 21. maja 2006. godine, i plamen koji je stvorila, trajaće vječno. Iako su u Crnoj Gori i dalje veoma izražene nacionalno-političke podjele parlamentarnih i van parlamentarnih stranka, i pored pojedinaca koji ne baštine vrijednosti našeg naroda i ovog vremena, značaj 13. jula ne dovodi se u pitanje", kazali su iz Crnogorske.

Upravo je, kažu, 13. jul višeznačan u crnogorskoj istoriji.

"Ustanak protiv fašizma 1941. godine, dogodio se na 53. godišnjicu priznanja crnogorske nezavisnosti na Berlinskom kongresu, 1878. godine. Zato i značaj 13. jula ne samo da ne blijedi, nego postaje sve sjajniji i snažniji, utirući put našim potomcima, ka vrijednostima koje su aksiom razvijenog društva. Trajnost tog datuma proizilazi i iz činjenice da je to bila borba ne samo nacionalnih, već i globalnih razmjera, u cilju zaštite univerzalnih, civilizacijskih vrijednosti. Onih vrijednosti na kojima danas počiva savremeni demokratski svijet", saopšteno je iz Crnogorske.

O značaju crnogorkog ustanka, podsjećaju, riječi divljenja i uvažavanja izrekao je Josip Broz Tito prilikom proslave na Cetinju 1946. godine.

"On je izdvojio crnogorski ustanak između svih drugih na prostoru tadašnje Jugoslavije. Trinaestog jula ispisana je najljepša stranica u historiji crnogorskog naroda'', istakao je on, podsjeća Crnogorska.

Nama, kažu, danas ostaje samo da iz svega što se dogodilo i događalo na ovim prostorima izvučemo pouku.

"A ona je jasna. Na nama je da 13. jul, danas, kao i prije 79 godina, a tako i narednih decenija, pamtimo, obilježavamo i slavimo, te da se uvijek moramo uključiti u opštenarodnu borbu, za svoju državu, svoj narod, svoje ognjište, a da ne pretendujemo na ništa što je tuđe. Danas je to potrebno više nego ikada, a 13. jul je simbol sloge i jedinstva u borbi protiv neprijatelja.
Neka je srećan Dan državnosti - 13. jul svim građanima Crne Gore", kazali su iz Crnogorske.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније