Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 07. 2020. 11:35   >>  11:38 7

PAPOVIĆ

Dio opozicije ostao u referendumskoj noći 2006.

Antifašizam je temelj savremene Crne Gore obnovljene na referendumu 2006. godine, poručio je povodom Dana državnosti istoričar Dragutin Papović.


13. jul 1941. godine početak je ustanka protiv fašističkog okupatora, ali i početak borbe za obnovu naše države prethodno priznate na  Berlinskom kongresu, istog datuma, davne 1878. godine.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve svjesni su da usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne sadrži nesustavne odredbe, iz tog razloga, mišljenja je Papović, još nijesu pokrenuli postupke pred našim, ali i međunarodnim sudovima.

Dan državnosti – 13. jul, objedinjuje dva značajna datuma iz naše prošlosti, podsjeća Papović. Davne, 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crna Gora je međunarodno priznata. Istog datuma, 1941, podignut je veličanstveni ustanak protiv fašističkog okupatora.

"Nevjerovatna je podudarnost ili, da kažem, srećna okolnost, da se datum 13. jul 1941. podudario sa 13. julom 1878. godine. Kada je Crna Gora određivala koji će biti njen Dan državnosti, svakako da se 13. jul sa ta dva izuzetna događaja sam preporučio, dakle, nije bilo dileme da je na pravi način odabrano da taj dan bude Dan državnosti", kazao je Papović za Radio Crne Gore.

Naša država nakon Drugog svjetskog rata obnovila je svoju državnost u okviru jugoslovenske federacije na osnovama antifašizma. Taj napredni i demokratski ideal, uvjeren je Papović, temelj je i današnje Crne Gore: "Trinaestojulski ustanak nije samo ustanak protiv okupatora, nego istovremeno i početak borbe za obnovu crnogorske državnosti. Iz tog prava se crpilo državotvorno pravo Crne Gore sve do referenduma 2006. godine. Istovremeno antifašistički, ali i državotvorni i to državotvorni upravo na temeljima antifašizma.”

Dio opozicije ne prihvata političku realnost ni nakon 14 godina od obnove nezavisnosti.

“Po mom mišljenju, oni su još uvijek u noći između 21. i 22. maja 2006. godine, u političkom smislu. Jednostavno, ne dozvoljavaju da se to političko i istorijsko poglavlje zatvori", rekao je Papović.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve svjesni su da usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne sadrži neustavne odredbe. Otuda, ističe profesor Papović, i veliki vaninstitucionalni pritisak na Vladu Crne Gore.

“Da podsjetim da je Srpska pravoslavna crkva, odnosno, da su njene eparhije u Crnoj Gori već u januaru najavile da će podnijeti žalbu Ustavnom sudu. Prošlo je više od pola godine, te tužbe nema. Ako su toliko uvjereni u jačinu svojih argumenata, ne vidim razlog zašto su toliko vremena propustili, a da ne iskoriste te pravne mehanizme", kaže on.

U našoj državi nije problem ničije nacionalno osjećanje, koje je, mišljenja je Papović, intimna stvar svakog pojedinca. Podjele ćemo potpuno prevazići kada svi, bez obzira na vjeru i naciju, prihvate Crnu Goru kao svoju kuću, poručuje Papović.

Bojan Đinović, Radio Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније