Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

12. 07. 2020. 14:42 >> 14:53
2

ČESTITIKE PARTIJA

Obaveza da se čuvaju tradicionalne vrijednosti

Predstavnici političkih partija uputili su građanima Crne Gore čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore protiv fašizma, podsjećajući na velike pobjede predaka i obavezu sadašnjih i budućih generacija da njeguju vječne vrijednosti antifašizma i slobodarstva.

DPS: Zahvalnost precima za istorijske pobjede 

Generacije vođene idejom o državnosti i plamenom Trinaestojulskog ustanka predale su u amanet vječnu vatru slobode, koju je naša generacija dodatno rasplamsala obnovom nezavisnosti. Vratili smo nacionalno dostojanstvo i državni subjektivitet, potvrđujući da je Crna Gora zemlja plemenitih ideala, gdje se i teške borbe vode snagom volje, pameću i hrabrošću, ističe se u čestitki DPS-a, povodom Dana državnosti.

"Trinaesti jul je dan koji Crna Gora slavi s ponosom i zahvalnošću precima koji su hrabro izvojevali dvije istorijske pobjede - onu 1878. godine kada je Crna Gora dobila međunarodno priznanje, i onu 1941. godine koja je zadivila čitav svijet pokazujući čvrstinu našeg karaktera i slobodarstva, navodi se u čestitki koju je potpisao politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

Kako je dodao, i u današnjem vremenu punom raznih izazova, daće adekvatne odgovore, vodeći se ništa manje snažnom voljom i uvjerenjem u pobjede, sa imperativom očuvanja, prije svega, zdravlja, kao i svih tradicionalnih vrijednosti.

"Svim građanima i građankama Crne Gore čestitam 13. jul, Dan državnosti uz molbu da se svi pridržavamo propisanih mjera i preporuka NKT-a kako bi čuvali i svoje i zdravlje svojih najbližih", poručio je Gvozdenović.

SNP: Antifašizam i slobodarstvo vječne vrijednosti

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković u ime SNP i u svoje lično ime svim građanima Crne Gore čestitao je 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore i Dan državnosti.

SNP Crne Gore, kako se dodaje, sa uvažavanjem gaji sjećanje na značajne datume naše istorije i odaje počast svim slobodarima i herojima palim za slobodu svoga naroda.

"Antifašizam i slobodarstvo vječne su vrijednosti Crne Gore, objedinjene u simbolici 13. jula, koji budi osjećanja ponosa i časti kod svakog građanina Crne Gore. Nikad ne zaboravimo žrtve naših predaka i prenosimo ih našim potomcima kao najveću vrijednost na koju treba da se ugledaju i za koju treba da se zalažu", kaže se u čestitki predsjednika Jokovića.

Demokrate CG:  Da uvijek budemo svoji, a ne bilo čiji podanici  

"U ovaj su datum utkana sva ona značenja koja su našu državu na najdostojanstveniji način pridružila zajednici slobodnih evropskih država koje se nikada nijesu dvoumile oko strane istorije na kojoj treba da budu. Crna Gora se, ni u najtežim danima, nije kolebala oko toga šta su njene esencijalne vrijednosti. Oduvijek su naši preci znali da su to sloboda i antifašizam, vrijednosti do kojih drži cijela oslobođena Evropa", navodi se u čestitki Demokrata Crne Gore.

Kako se dodaje, logično je da tim vrijednostima budemo odani i danas kada one ne iziskuju ljudske žrtve, već samo takvo opredjeljenje.

"Ironija je da se danas, nakon toliko decenija, u Crnoj Gori ponovo moramo boriti za slobode za koje smo bili sigurni da smo se već za njih izborili, kao što je pravo da se slobodno misli i politički djeluje. Danas se u Crnoj Gori vrše progoni neistomišljenika, ljudi se hapse ni zbog čega i ne samo ljudi, nego i cijele opštine. U snažnom ubjeđenju da se sloboda, niti težnja za njom, nikada ne mogu oduzeti građanima koji u svojim genima, u svojoj krvi, svojim mislima i emocijama, nose trinaestojulsko nasljeđe, još jednom vam, građanke i građani Crne Gore, srdačno, čestitam Trinaesti jul, Dan državnosti i Dan ustanka. Da uvijek budemo svoji, a ne bilo čiji podanici, jer krv naših predaka nije tekla za podaničku, već za čojsku i ponosnu Crnu Goru", poručio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

SDP: Samo se na temeljima antifašizma može graditi evropska CG

"Crna Gora će istrajati na svojoj antifašističkoj tradiciji i samo na tim temeljima se može graditi evropska država. Mnoge puno veće i brojnije nacije bi dale sve da mogu u jednom datumu objediniti svoje istorijsko trajanje", navodi se u čestitki SDP povodom Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore protiv fašizma.

Sjećanje na 13. jul je, kako se dodaje, podsjećanje na tri suštinske vertikale naše države - borbu za slobodu, antifašizam i nezavisnost. I kao što je 13. jul 1878. na Berlinskom Kongresu krunisao pet vjekova borbe za slobodu, tako je 13. jul 1941. pokazao da crnogorski narod nije birao bitke koje može lako dobiti, nego često one najteže.

SDP je, kako podsjećaju, nastala na ideji crnogorske državotvornosti, antifašizma i tradiciji partizanske borbe naroda Jugoslavije, koja je osnova nastanka moderne Crne Gore.

LP: Zajednička ljubav, rad i pregalaštvo za Crnu Goru

Liberala partija čestitala je građanima i građankama Crne Gore i crnogorske dijaspore 13. jul, dan koji objedinjuje dvije najslavnije tradicije naroda Crne Gore, ali i svih naroda svijeta, a to je borba za slobodu i suverenost i borba protiv fašizma i mržnje.

"Nije mnogo naroda imalo takav istorijski splet da se u istom danu slave dvije velike pobjede u dva vijeka i na to imamo biti ponosni. Crna Gora danas počiva na takvim tradicijama, tolerancije, multikulturalnosti i sloge i zato je naša dužnost i danas da stanemo na put svakoj mržnji, neslozi i povampirenom fašizmu koji stalno vrijeba i čeka svoju šansu za haos i razdor. Posvećeni zajedničkoj kući Crnoj Gori, iskrenoj ljubavi prema njoj i njenim ljudima, te velikim pregalaštvom za njen dalji napredak i razvoj, mi ćemo se najslavnije odužiti precima koji su položili svoje živote na oltar slobode čije blagodati mi danas nesmetano uživamo, a potomcima ostaviti najkvalitetniji zalog za budućnost", navodi se u čestitki koju je potpisao predsjednik LP Andrija Popović.

URA: Borba za bolje i pravednije društvo

Uzvišena i neprikosnovena ljubav Crne Gore prema slobodi oličena u 13. julu i danas je jednako važan putokaz borbe i otpora, za slobodno, jednako i tolerantno društvo. Ukoliko je i tada, uprkos brojnim razlikama i u mnogo težim uslovima, Crna Gora ujedinjena mogla koračati prema slobodi, onda to može učiniti i danas, kada je za tu slobodu potrebno mnogo manje, kako bi svi mogli pronaći svoje mjesto u boljem i pravednijem društvu, ukazao je danas dr Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA, čestitajući svim građankama i građanima Dan državnosti.

“Antifašizam, kao najveća slobodarska iskra u našoj istoriji, potrebniji nam je nego ikada ranije. U vremenu raširene nacionalne i vjerske mržnje, opšte netolerancije, zatvorenosti i vještačkih konflikata, izuzetno je važno prisjetiti se naše slavne istorije i izvući pouke. Zbog toga je 13. jul i najvažniji podsjetnik, na kojim vrijednostima je naša Crna Gora stvarana i na kojim vrijednostima moderna Crna Gora mora počivati", ukazao je Abazović.

Lekić: Za građenje Crne Gore kao poštene kuće

Čestitajući građanima Dan državnosti, predsjednik Demosa, Miodrag lekić, istakao je da se  valja podsjećati s respektom na prošlost, zabrinutošću nad izazovima sadašnjosti i realnom nadom za budućnost. 

"Glavni izazov ostaje naša sposobnost da se Crna Gora gradi kao ozbiljna, ekonomski prosperitetna, slobodna, pristojna, pravna država pravila koja će jednako važiti za sve njene građane. Spoj demokratije, modernosti i evropskih vijednosti jeste naš putokaz. Zajedno sa onom tradicionalnom vrjednošću - građenja Crne Gore kao poštene kuće", saopštio je Lekić. 

Husović: Istorija CG danas dodatno bogatija

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović čestitao je svim građanima 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

"Vrijednosti 13. jula, utemeljene na antifašističkoj tradiciji i borbi za slobodu, važan su segment u izgradnji građanske i multietničke Crne Gore. Važnost ovog datuma odnosi se, prije svega, na njegov antifašistički karakter, što je bitno ne samo za istoriju Crne Gore, već i za čitav region. Bošnjački narod u Crnoj Gori bio je značajan dio tekovine antifašističkog narodnog ustanka, dajući nesebičan doprinos ideji slobodne Crne Gore, na čijim temeljima je stvarana multietnička i multikulturalna Crna Gora", navodi Husović.

On ističe da ovaj datum prvenstveno podsjeća na međunarodno priznanje nezavisne države, Crne Gore, kao i na početak svenarodnog ustanaka i borbe protiv fašizma, jedinstvenog po svom karakteru u novijoj evropskoj istoriji.

"Istorija Crne Gore danas je dodatno bogatija, jer smo punopravna članica NATO-a, država koja je otvorila sva poglavlja sa EU i prva naredna članica EU“, novodi se u čestitki Husovića.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније