Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 07. 2020. 18:20 >> 18:20
2

NIKOLIĆ PORUČIO

"Neprimjeren rječnik MCP, pobijedićemo tu politiku"

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore, Miloš Nikolić, kazao je da je klasično izvlačenje iz konteksta tvrdnja Mitropolije crnogorsko-primorske da je predsjednik Milo Đukanović rekao da će pobijediti Srpsku pravoslavu crkvu krajem avgusta. Nikolić je naveo i da je rječnik MCP više dolikuje "nekoj podružnici Demokratskog fronta".

"Ono što jeste istina i što je činjenica jeste da ćemo pobijediti politiku koju otvoreno personifikuje ta crkva u Crnoj Gori, koja se ne razlikuje od anticrnogorskog nastupa prosrpske opozicije. Kvalifikative o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koje odbacujem, ne želim ni da komentarišem. SPC je sebe, dodatno, postavila i u ulogu Ustavnog suda, pa su Zakon još proglasili i neustavnim, ne pominjući kako još uvijek nijesu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti. Što će im Ustavni sud kad tu odluku mogu donijeti i sami. Kao što misle da im je za gradnju dovoljan Amfilohijev blagoslov umjesto građevinske dozvole", piše u saopštenju Nikolića.

On podsjeća na, kako navodi, veze Mitropolije sa opozicijom i saradnju u svim aktivnostima koje su bile protiv zvanične politike Crne Gore.

"To su pokušali demantovati u svom pamflet saopštenju. Samo nekoliko podsjećanja. Još 2008. lider DF Mandić i mitropolit Amfilohije sa istog mikrofona su se obratili na protestu povodom odluka o priznanju Kosova. Amfilohije je došao nenajavljen i održao govor o izdaji. Slično je bilo i u oktobru 2015. na protestu DF, kad je sa njihove bine razrađivao spoljnopolitičke teze opozicije. U septembru 2017. našao se u ulozi posrednika u pokušaju da učini prihvatljivom platformu za posvađane opozicionare. O redovnim konsultacijama o kojima nema zvaničnih objava da i ne govorimo. I o susretima sa medijskim poslenicima bliskim Mitropoliji i dijelu opozicije. Tu je i Amfilohijeva desna ruka, Gojko Perović, koji s vremena na vrijeme pokušava da moderira sastanke među posvađanim opozicionarima. Mada određeni krugovi u Beogradu ne vjeruju ni jednom ni drugom, kad je u pitanju njihova srpska opcija. Džaba im koliko god se trudili da ne budu Crnogorci", piše u saopštenju.

"Nema potrebe da podsjećamo na sve političke izlete mitropolita i drugih visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve tokom takozvanih litija, koje nijesu ništa drugo nego otvoreni anticrnogorski politički protesti kamuflirani pod crkvenim sloganom. Uostalom, da je SPC izvođač radova DF-a otvoreno je priznao Mandić početkom godina na RT Vojvodina. „Nije ih pozvala crkva“, kazao je Mandić, „ja sam ih pozvao da izađu na ulice u ime DF-a“. Nikada iz Mitropolije nije bilo demantija. Na kraju, ko širi laži, prosudite sami. DPS će naravno pobijediti 30. avgusta, kako god se to u Mitropoliji doživljavalo", zaključuje Nikolić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније