Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

08. 07. 2020. 17:01 >> 20:20
15

PROPALI PREGOVORI

Ništa od zajedničke liste opozicije

Predstavnici parlamentarne opozicije nijesu su se danas dogovorili o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima.

Drugi dan, četvoročasovni sastanak opozicije, i zaključak - ideja o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima propala je.

“Bilo je stranaka koje su postavljale određene uslove, bilo je stranaka koje su bile bezulovno za zajedničku listu, imali smo dva bitna uslova koje je postavila Demokratska CG, vrlo neprijatna za nas, jer su se ticala suverenog odlučivanja o svojim mandatima i svojim ljudima, koji će da predstavljaju DF”, kazao je nakon sastanka poslanik Fronta Slaven Radunović.

Sve su ih, poručuju iz DF-a prihvatili, a predložili su i to da nijedan poslanik trenutnog saziva, ne bude na listi, kako bi prostor dali novim ljudima.

Domaćin sastanka GA URA, opozicionarima je predložila listu sa samo nestranačkim ličnostima i mandat vlade na dvije godine. Tako bi , kažu, pokazali širinu i želju za kompromisom.

“Ako govorimo o nestanačkoj opozicionoj listi, na njoj ne bi bili lideri opozicionih partija, što je i bio predmet razgovora. Na njoj ne bi bili poslanici koji su u tri i više mandata u Skupštini Crne Gore i mi bi na taj način dali energiju novim ljudima”, saopštio je Miloš Konatar, iz GA URA.

“Tu se upleo jedan problem što je URA smatrala da bi njen doprinos ovakvoj opoziciji veći bio ako bi ostali van zajedničke liste, neki od njih, među njima i ja, smo razmišljali na sličan način. Međutim taj prvi uslov koji je postavila Demokratska Crna Gora je bio za njih odlučujući i nijesu željeli da razgovaraju dalje u tom pravcu”, kazao je Radunović.

Konatar je kazao da nije bilo dogovora, između DF-a i ostalih političkih subjekata.

“Podsjetiću vas tu su bili predstavici SNP-a, Demokarata, Radničke partije, UCG... Ako imate ovaj predlog onda možemo da se dogovorimo, jer nema kvota, nema lidera nema priče oko svih onih razlika”, kazao je Konatar.

Dogovora nije bilo, a kako poručuju opozicionari, nije vrijeme za traženje krivca.

“Iskren da budem pred vama, stidim se od onih građana koji su od nas ova dva dana očekivali dogovor. Onoga trenutka kada je URA kazala da njima ne odgovara takav nastup, nego da hoće samostalno, iz njihovih razloga, mi smo tada predlagali da se ide u dvije kolone, jer smatramo da i dvije kolone daju dobitnu kombinaciju. Demokrate to nijesu prihvatile”, kazao je Dragan Ivanović, iz SNP-a.

Dragan Krapović, iz Demokratske Crne Gore odgovorio je da dvije liste nijesu jedna lista.

“Ja neću tražiti krivce niti kočničare, niti mi pada na pamet da na taj način politički djelujemo u susret izborima”, naveo je Krapović.

Poslanik DEMOS-a Nedjeljko Rudović kazao je da nije trenutak za prepucavanja.

“Jednostavno nijesu svi bili zainteresovani za takav model, mislimo da postoje i drugi modeli”, saopštio je Rudović.

“Mislim da smo bili na dobrom putu. Ovaj format pregovora ne može više, a ono na šta sam ponosan jeste da ga Ujedinjena Crna Gora nije mogla ispuniti”, poručio je Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore.

“Ne želim da gubim nadu, da je režim na koljenima to se vidi i ne želim da gubim nadu da se režim može pobijediti na bilo koji način pa i bilo to jedna lista, dvije ili tri liste”, kazao je Maksim Vučinić iz Radničke partije.

Do dogovora po ko zna koji put nije došlo. Dobro je ipak, kako su zaključili iz opozicije što je pokazala da poslije dužeg vremena može da sjedne za zajednički sto. Za stolom ni danas nije bilo predstavnika SDP-a, koji nijesu bili pozvani.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније