Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

07. 07. 2020. 14:30   >>  19:16 1

JONICA PORUČILA

"Zdravlje građana staviti ispred političkog interesa"

Nacionalno koordinaciono tijelo i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kada je u pitanju održavanje raspisanih izbora, treba da zdravlje građana stave ispred političkog interesa vlasti, jer će, u suprotnom, pokazati da vode politiku dvostrukih aršina, saopštila je predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica.

"Vrijeme je da NKT i Đukanović, svojim postupanjem, odgovore na pitanje – brinu li više o zdravlju građana Crne Gore ili o izbornom rezultatu DPS-a", poručila je je Jonica.

Ona je navela da je 19. marta, odnosno dan prije nego što je Đukanović donio odluku o odlaganju izbori u Tivtu, u Crnoj Gori, po podacima Instituta za javno zdravlje, bilo 10 osoba zaraženih korona virusom. Dan nakon odluke o odlaganju tivatskih izbora, u Crnoj Gori je bilo 14 osoba zaraženih korona virusom.

"Predsjednik Crne Gore, međutim, polazeći od nekih sasvim drugih kriterijuma 20. juna donosi odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u 5 opština među kojima su i ranije odloženi tivatski izbori. Na dan donošenja te odluke u Crnoj Gori je, po podacima Instituta za javno zdravlje, aktivno bilo 35 slučajeva oboljelih od korona virusa, što je 3,5 puta više nego u vrijeme kad je Đukanović odložio izbore u Tivtu. Nakon što su Socijalisti Crne Gore prije tri dana javno ukazali na ovu nelogičnost, NKT najavljuje da će se baviti izbornim postupkom, a na ovu temu se oglasio i predsjednik Državne izborne komisije", saopštila je Jonica.

Ističe da je juče, kada su nadležni organi prvi put počeli da pominju izborni postupak i epidemiju korona virusom, u Crnoj Gori bilo rekordnih 512 aktivnih slučajeva.

"Podsjećam, u odluci kojom je Đukanović odložio tivatske izbore navodi se: „Izbori za odbornike u Skupštini opštine Tivat održaće se u roku od 90 dana od dana prestanka naredbi nadležnih organa, kojima su uvedene mjere za sprječavanje unošenja u Crnu Goru, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa“. Mjere su, koliko vidimo, još uvijek na snazi. Slučajevi korone su uvišestručeni, uz činjenicu da postoje u većini gradova u Crnoj Gori, ali izbori se raspisuju kako na državno, tako i na lokalnom nivou, a ne odlažu", naglašava Jonica.

Takođe, navela je da je Đukanović, u obrazloženju odluke o odlaganju izbora u Tivtu, naveo: „..odlučio sam da odgodim održavanje izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat. Naime, naredbama, kao jedna od privremenih mjera propisana je i zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, što se u slučaju održavanja izbora ne bi moglo izbjeći.  Dijeleći odgovornost s drugim državnim organima za poštovanje propisanog režima kretanja građana u cilju zaštite njihovog zdravlja, pažljivo ću pratiti razvoj događaja i odrediti novi datum održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat“.

Jonica je saopštila da ukoliko se dalji koraci NKT i predsjednika Crne Gore u odnosu na raspisane državne i lokalne izbore ne budu kretali u pravcu onoga što je Đukanović naveo u obrazloženju odlaganja tivatskih izbora, kako je ocijenila, biće više nego jasno da je korona bila samo alibi za neki drugi politički razlog odlaganja tih izbora, odnosno da su politički razlozi da se sada što prije održe izbori ispred brige za zdravlje građana Crne Gore.

"Jer, u suprotnom, ne možete istovremeno donositi mjere kojima štitite građane Crne Gore od rizika na svim drugim mjestima i u svim drugim situacijama, izuzev na biračkom mjestu. Zato NKT i Đukanović trebaju građanima da odgovore – hoće li odluku o održavanju izbora raspisanih za 30. avgust opredijeliti podaci o prisustvu korona virusa ili podaci o sigurnom glasu za DPS. Taj odgovor pokazaće i da li je Đukanović raspisao izbore kao predsjednik Crne Gore ili kao predsjednik DPS-a", zaključila je Jonica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније