Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 10. 2013. 14:57   >>  15:24 6

KUKAN OČEKUJE

Crna Gora i Srbija zajedno ulaze u EU

Crna Gora i Srbija će, za osam do deset godina, zajedno ući u Evropsku uniju, očekuje potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope, Eduard Kukan.

Kukan je u Briselu, u razgovoru sa novinarima, rekao da je proces pregovora sa EU dugačak, a pregovori teški i da svaka zemlja treba da bude spremna na to.

Upitan koja će država biti naredna članica EU, Kukan je kazao da bi to bio Island, da pregovori nijesu blokirani.

‘’Moja očekivanja su da ćemo za osam do deset godina imati nove članice EU i da će to biti Srbija i Crna Gora, zajedno«, rekao je on.

Kukan je kazao da se, nakon početka procesa pregovora, pokaže da ima dosta problema, što je i slučaj sa Crnom Gorom, navodeći da se ne radi o dramatičnim pitanjima, ali da, ‘’gledajući iz Brisela, pregovori ne idu glatko kao što je ranije očekivano’’.

On se, kako je rekao, nada da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena, jer će otvaranje tih poglavlja biti pozitivno i doprinijeti borbi protiv korupcije i svim potrebnim reformama.

Kukan je, govoreći o aferi ‘’Snimak’’, rekao da, ukoliko neko uradi nešto pogrešno, za to treba da odgovara, kao i da rješenja u tom slučaju treba dovesti do kraja.

Poslanik Evropskog parlamenta, Jelko Kacin, ocijenio je da Crna Gora i Srbija predstavljaju pozitivne primjere na području zapadnog Balkana.

Kako je kazao, očigledno je da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena prije kraja godine.

Kacin je ocijenio i da će održavanje Povorke ponosa, koja bi trebalo da bude održana u nedjelju u Podgorici, doprinijeti slici da su vlasti spremne da brane prava svih manjina, uključujući i LGBT populaciju.

On je ukazao na važnost slobode medija i medijskog profesionalizma na prostoru cijelog regiona, bez čega, kako je kazao, nema razvoja demokratije.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније