Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 07. 2020. 12:53 >> 12:51

DRLJEVIĆ VJERUJE

Politika proširenja neće biti zanemarena

Politika proširenja, usljed izazova širokih razmjera kakav je pandemija koronavirusa, neće biti glavna tema predstojećeg polugodišta, ali to pitanje neće ostati zanemareno na agendi prioriteta predsjedavanja Njemačke Savjetom Evropske unije (EU), kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je naveo da je Vlada Njemačke na sjednici održanoj 24. juna ove godine usvojila Program predsjedavanja Njemačke Savjetom EU, u kojem je istaknuta posebna odgovornost Unije za zemlje Zapadnog Balkana (ZB).

„U Programu predsjedavanja takođe se ističe da Njemačka zagovara vjerodostojnu perspektivu članstva u EU država ZB, uz zapažanje da je njihovo dalje približavanje EU u interesu ne samo ZB, već da je to i strateški interes Unije“, rekao je Drljević agenciji MINA.

Kako je naveo, zbog situacije koja je nastala usljed pandemije COVID-19 za očekivati je da će pažnja u narednih šest mjeseci prvenstveno biti posvećena borbi protiv pandemije koronavirusa i oporavku ekonomije koja je u najgoroj krizi od Drugog svjetskog rata.

Drljević je dodao da ne treba zaboraviti da Njemačka teži da tokom svog predsjedavanja definiše odnose EU s Velikom Britanijom, kao i da će poseban fokus biti na usvajanju višegodišnjeg finansijskog okvira Unije 2021-2027.

„Ipak, uvjereni smo da Njemačka, kako za vrijeme presjedavanja Savjetom, tako i kao aktivna i uticajna članica EU, prati pregovore sa Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona, te da će na pravi način prepoznati napore koje ulažemo na planu reformskih aktivnosti“, kazao je Drljević.

On je naveo da se Crna Gora, nakon otvaranja poglavlja 8, okreće sljedećoj, veoma zahtjevnoj fazi postepenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja, pa je u tom cilju maksimalno usmjerena na ispunjenje preostalih obaveza iz završnih mjerila.

„Iako politika proširenja, usljed izazova širokih razmjera kakav je pandemija koronavirusa, zasigurno neće biti glavna tema predstojećeg polugodišta, ipak očekujemo da to pitanje neće ostati zanemareno na agendi prioriteta njemačkog predsjedavanja“, rekao je Drljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније