Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nevenka Jovović, TVCG

05. 07. 2020. 07:02 >> 20:41
21

VUKADINOVIĆ

“Vladajuća koalicija imaće blizu 50 mandata”

Bilo bi veoma dobro da što veći broj građana izađe na izbore 30. avgusta, kaže za Televiziju Crne Gore analitičar Srđan Vukadinović.

Smatra da je istraživanje beogradske agencije “House of win”, koje je sprovedeno od 20. do 28. juna na uzorku od 1.211 ispitanika, pokazalo da građani vjeruju institucijama sistema, ali i da će se religijsko-vjerski skupovi pojedinim političkim partijama vratiti kao bumerang.

Vukadinović smatra da će vladajuća koalicija, predvođena DPS-om imati blizu 50 mandata.

Na drugoj strani, primjećuje pad kod povjerenja u pojedine opozicione partije, dok se SNP, kako kaže, oporavlja.

Vukadinović vjeruje i da istraživanje pokazuje da teško može doći do bojkota izbora. On smatra da procijene izlaznosti od 70,5 % govore da su građani odlučni da 30. avgusta izađu na birališta.

Osvrnuo se na rejting političkih partija, primjećujući da nikada prije Demokratska partija socijalista (DPS) nije imala 39,8 procenata i to dva mjeseca uoči izbora.

Vukadinović smatra da Socijaldemokrate sa procentom od 6,2 u ovom trenutku sigurno idu ka sedam odsto, što je, kako kaže, dobar rezultat.

Iznad cenzusa su, pokazalo je istraživanje, albanske partije sa podrškom od 3,3 odsto i Bošnjačka stranka (BS) sa podrškom od 4,2 odsto.

"Ovaj broj govori o tome da će vladajuća koalicija, koja se sigurno neće mijenjati u naredne četiri godine, predvođena DPS-om i manjinskim partijama i SD-om imati blizu 50 mandata, od 48 do 50 mandata. To neće biti ta tijesna većina, pitanje je da li će se primaći dvotrećinskom omjeru poslanika", rekao je on.

Vidljiviji je, kaže Vukadinović, pad povjerenja u opozicione partije. Primjećuje približavanje Demokratskog fronta sa 13,8 % i Demokrata sa 13,2%.

SNP se oporavlja i partiji se vraća identitet, kaže sagovornik TVCG. Skor od pet odsto je vrlo dobar i vjeruje da SDP sa sadašnjih 3,8 odsto može da pređe četiri procenta, dok ostale partije, koje su sada ispod cenzusa, kako kaže Vukadinović, ne bi trebalo da budu u parlamentu. 

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније