Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 07. 2020. 12:30   >>  12:41 6

MUP TVRDI

Birački spisak regularan, nema fantom birača

Birački spisak vodi se u skladu sa zakonom i Ustavom i u njemu nema neregularnosti, a tvrdnje o fantom biračima su apsolutno neistinite, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP).

 

Iz MUP-a su reagovali na saopštenje Socijalističke narodne partije (SNP), koja je ranije danas od čelnika MUP-a i Uprave policije zatražila da se pozabave biračkim spiskovima.

"Birački spisak se formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih (tzv. izvorni registri), za raspisane izbore, odnosno glasanje, i isti se ažurira permanentno i u kontinuitetu. Svaka promjena koja se evidentira u nekom od izvornih registara, automatski se generiše i u biračkom spisku", tvrde u MUP-u.

Imajući u vidu da se, kako pojašnjavaju. birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, "primjenom jedinstvenog programskog rješenja, na biračkom spisku, po automatizmu, može se naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove iz Ustava i zakona koji regulišu ovu oblast".

"Dakle, birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka u čiji kvalitet se, shodno Zakonu o biračkom spisku, elektronskim putem, odnosno vršenjem uvida u birački spisak i promjene koje su u njemu nastale, mogu uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, i nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora", saopštio je MUP.

I Državna izborna komisija (DIK), pojasnili su, ima pravo pristupa svim elektronskim registrima i drugim evidencijama o građanima, koje sadrže podatke bitne za vođenje biračkog spiska, pravo uvida u službenu dokumentaciju kojom raspolaže organ državne uprave, organ lokalne uprave i drugi organ i organizacija na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku, te ukazuje Ministarstvu na potrebu otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u vođenju biračkog spiska.

MUP je, nakon raspisivanja parlamentarnih i izbora u nekoliko opština, 22. juna na svojoj internet stranici objavio numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave, u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni predsjednički izbori 15.04.2018.

MUP je, kako kažu, saopštio da izlažu birački spisak, odnosno dio biračkog spiska za jedinicu lokalne samouprave za koju su raspisani izbori na uvid biračima, i obavještava birače o vremenu i načinu uvida, i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Dan kasnije, kako su istakli, u dnevnim listovima Pobjeda, Dan, Dnevne novine i Vijesti objavljeni su saopštenje i numeričko tabelarni prikazi promjena u biračkom spisku - za birački spisak u cjelini i za opštine za koje su raspisani lokalni izbori, te je i ova obaveza realizovana u zakonskom roku.

"Podsjećamo, uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14h, osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje se uvid u birački spisak može ostvariti u periodu od 08 do 18h. Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak", saopštio je MUP.

Birač, pojasnili su, može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

"Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područne jedinice/filijale za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište", navode iz MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније