Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

02. 07. 2020. 11:44   >>  11:42

SNP BUDVA

Za tri godine smanjili dug Muzeja i galerija za skoro 800.000 eura

Prethodna vlast se prema JU Muzeji i galerije Budve odnosila kao prema riznici novca koji se nemilosrdno prelivao u privatne džepove, tako da je zatečeni dug 31. marta 2017.godine, kada je postavljeno novo rukovodstvo, iznosio 1.202.873 eura, a zahvaljujući odgovornim i savjesnim vođenjem ove ustanove posljednje tri godine dug je smanjen za 786.701 eura, istakla je potpredsjenica opštinskog odbora SNP u Budvi Nada Purić.

Kako je istakla, 31. marta ove godine dug Miuzeja i galerija Budva iznosio je 416.172 eura, a osim vraćenog duga stručno upravljanje ovom ustanovom obezbijedilo je u 2018. godini donacije u vrijednosti od 39.000 eura, što je maksimum od kada postoji Ustanova.

"S obzirom na to da je muzej i turistička destinacija, čuvar duhovne kulture i etno-folklornih vrijednosti, kao i riznica materijalnog nasljeđa, strateškim osmišljavanjem i planskim, kontrolisanim sprovođenjem umrežene turističke i kulturne politike na svim nivoima, sadašnja uprava, u saradnji sa lokalnom vlašću je ostvarila inovativni pristup u planiranju muzejskih sadržaja i aktivne, efikasne i efektivne marketinške promocije. Za tri i po godine ostvareno je preko 80 kvalitetnih izložbenih projekata, održano IV Međunarodno bijenale akta 'Marko Krstov Gregović' u Petrovcu, urađeno premještanje i prezentacija antičkog mozaika iz neuslovnog i vlažnog prostora crkve Santa Marija in punta u lapidarijum Muzeja grada Budve. Završena je konzervacija PILONA, kapije antičke Budve iz VII – VI vijeka prije n.e, otkrivene u glavnoj ulici u Starom gradu. Ostvarena je i internacionalizacija Ustanove realizacijom izložbe Salona 'Nove realnosti' – „Réalités Nouvelles“ u saradnji sa Salonom 'Nove realnosti' iz Pariza, kao i značajna kulturna saradnja između Francuske i Crne Gore. Pokrenuta je i izdavačka djelatnost i objavljene, pored ostalog, dvije ključne monografije znamenitih budvanskih slikara: Jova Ivanovića i Sava Pavlovića. U okviru veoma širokog spektra različitih programa spadaju i još mnoge promocije, predavanja, filmske večeri, kamerni kocerti i scenski nastupi, različiti oblici animacija i raznovrsne edukativne radionice", pojašnjava Purić.

Naglašava da se na taj način odnosi odgovorna lokalna vlast prema svom kulturno – istorijskom nasljeđu i svom identitetu.

"Uz punu podršku i povjerenje građana Budve, sadašnja vlast, na čelu sa predsjednikom Opštine Markom Batom Carevićem, uspješno će i dalje čuvati i razvijati naš grad i njegove vrijednosti, čineći ga svakim danom sve ljepšim i boljim", poručila je Purić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније